Sări la conţinut

Straw-man?

14/02/2013

Eroarea logica pe care am intalnit-o cel mai des in argumentele ateilor impotriva crestinismului si a existentei lui Dumnezeu este cea de tip straw-man.

Pentru toti aceia care nu stiu, a face o eroare de tip „straw-man” intr-o dezbatere inseamna sa proiectezi o imagine gresita despre ceea ce crede oponentul tau fiindu-ti mult mai usor sa o ataci. Ceea ce urmeaza este sa crezi ca ti-ai inchis oponentul cand de fapt nu ai inchis decat ideea falsa pe care ti-ai creat-o singur sau pe care ai adoptat-o de la altii.

Probabil nu cunosteai termenul dar cu siguranta ai observat fenomenul in discutii pe diverse subiecte. Problema grava este ca multe articole si postari in online si nu numai se construiesc pe baza unor premise false pe care, de exemplu, crestinismul nu le afirma.

Cu siguranta vei spune ca in anumite privinte doctrina crestina difera de la biserica la biserica, de la crestin la crestin iar unele afirmatii cu care eu nu sunt de acord un altul le crede.

De aceea cred ca o abordare sincera ar fi ca sa asculti ce are de spus oponentul tau despre un anumit subiect apoi sa incerci sa intelegi si doar dupa ce ai facut asta sa comentezi daca esti pro sau contra.

Spun aceste lucruri pentru ca nu de putine ori au comentat oameni pe acest blog care aveau deja o conceptie despre Dumnezeu si crestinism, si incercau sa construiasca idei pe baza ei crezand ca si eu cred aceleasi lucruri. In concluzie, trebuie sa invatam sa ascultam mai intai si sa fim siguri ca ceea ce respingem este exact ceea ce spune partea cealalta.

Voi incerca sa mai postez articole pentru a prezenta doctrina despre Dumnezeu si crestinism pentru ca cei care citesc sa stie ceea ce cred eu si multi alti crestini si sa ma asigur ca cei care Il resping pe Dumnezeu stiu pe cine resping.

4 comentarii leave one →
 1. 14/02/2013 4:36 pm

  Poate n-ar strica să dai și niște exemple de asemenea argumente aduse de atei.

  • 14/02/2013 4:39 pm

   Nu de alta, dar eu aș putea foarte ușor să-ți dau un exemplu de straw man de pe blogul tău.

   Vezi ilustrația din articolul ăsta: https://ateilor.wordpress.com/2011/07/02/orice-casa-este-zidita-de-cineva/

   • 14/02/2013 4:48 pm

    Salut,

    Da, este un exemplu bun. Dar este evident ca imaginea doreste sa reflecte un anumit punct de vedere si nu ca ateii cred ca picturile nu sunt pictate de nimeni. Oricum, cred ca se poate sa gasesti erori in argumentare de fiecare parte in articolele de pe blog de pana acum, de aceea daca observi in articolul de mai sus ma includ si pe mine atunci cand spun ca trebuie sa avem grija sa nu gresim in acest fel.

 2. Yelenna permalink
  11/10/2013 12:07 pm

  Cuuuum???
  Crestinii vorbesc despre straw-man? :)))
  Tocmai ei, mititeii, ha-ha!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: