Sări la conţinut

De ce a refuzat Dumnezeu jertfa lui Cain?

02/02/2011

In Geneza capitolul 4 ni se vorbeste despre doi frati, primii frati, Cain si Abel. Biblia ne spune ca Abel era pastor iar Cain era plugar, unul se ocupa cu cresterea oilor, celalalt era un fel de agricultor. Ni se mai spune ca acestia au adus fiecare cate o jertfa lui Dumnezeu. Abel a adus o jerfa din intaii nascuti ai turmei sale, iar Cain i-a adus Domnului o jertfa din rodul pamantului. Interesant este ca Dumnezeu a privit cu placere catre jertfa lui Abel si nu spre a lui Cain.

Citind pana aici, suntem tentati sa dam un verdict si sa spunem ca, Cain trebuia sa aduca si el ca jerfa niste miei ca sa Ii fie placut lui Dumnezeu. Pana aici credem ca jertfa este cea care a decis aprecierea lui Dumnezeu, dar nu este asa deoarece trebuie sa vedem contextul.

Cain, spune Biblia, s-a maniat foarte tare si Domnul i-a zis lui Cain: „De ce te-ai mâniat şi de ce ţi s-a posomorât faţa? Dacă faci ce este bine, oare nu vei fi primit? Dar dacă nu faci ce este bine, păcatul pândeşte la uşă, dorinţa lui este să te domine, dar tu trebuie să-l stăpâneşti.“ (Geneza 4:6-7)

Acest verset ne arata de fapt ce fel de persoana era Cain, cine era el de fapt ni se arata cand citim ca acesta l-a ucis pe fratele sau Abel.

Evrei 11:4 spune:

Prin credinţă a adus Abel lui Dumnezeu o jertfă mai bună decât Cain. Prin ea a căpătat el mărturia că este neprihănit, căci Dumnezeu a primit darurile lui. Şi prin ea vorbeşte el încă, măcar că este mort.

Deci, credinta era promotorul jerfei si nu jertfa in sine. Credinta lui l-a facut pe Dumnezeu sa primeasca jertfa. Acest lucru arata si falsitatea multor crestini, ei „Il cinstesc pe Dumnezeu cu gura si cu buzele” dar cu faptele neaga ceea ce spun, degeaba fac acte de caritate si tot felul de donatii daca nu si-au pus niciodata increderea in Isus Hristos ca sa fie mantuiti.

8 comentarii leave one →
 1. 02/02/2011 7:07 pm

  1Jn 3:10 Prin aceasta se cunosc copiii lui Dumnezeu şi copiii diavolului. Oricine nu trăieşte în neprihănire, nu este dela Dumnezeu; nici cine nu iubeşte pe fratele său.
  1Jn 3:11 Căci vestirea, pe care aţi auzit-o dela început, este aceasta: să ne iubim unii pe alţii;
  1Jn 3:12 nu cum a fost Cain, care era dela cel rău, şi a ucis pe fratele său. Şi pentruce l-a ucis? Pentrucă faptele lui erau rele, iar ale fratelui său erau neprihănite.
  1Jn 3:13 Nu vă miraţi, fraţilor, dacă vă urăşte lumea.
  1Jn 3:14 Noi ştim că am trecut din moarte la viaţă, pentrucă iubim pe fraţi. Cine nu iubeşte pe fratele său, rămîne în moarte.
  1Jn 3:15 Oricine urăşte pe fratele său, este un ucigaş; şi ştiţi că niciun ucigaş n’are viaţa vecinică rămînînd în el.
  1Jn 3:16 Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea că El Şi-a dat viaţa pentru noi; şi noi deci trebuie să ne dăm viaţa pentru fraţi.

 2. 02/02/2011 9:04 pm

  Dupa verset urmator : ” … Dacă faci ce este bine, oare nu vei fi primit? ”

  – se poate trage concluzia ca nu a adus jertfa care trebuie.

  Dupa acest verset : ” Prin credinţă a adus Abel lui Dumnezeu o jertfă mai bună decât Cain. Prin ea a căpătat el mărturia că este neprihănit, căci Dumnezeu a primit darurile lui. Şi prin ea vorbeşte el încă, măcar că este mort.”

  – voi chiar nu va dati seama ce zice acest verset, contextual, se refera strict la jertfa lui, avand credinta ca este buna jertfa si va fi primit, nu ca prin cine stie ce credinta la care va ganditi voi, mai ales ca acestia nu aveau nevoie de credinta precum aveti voi, pt ca dialogau cu D-zeu, nu se rugau, si pe urma isi inchipuiau ei ce ar fi zis acesta … e o mica mare diferenta intre credinta de acuma si „credinta” – la care se refera acel verst, unde defapt ar suna de genu : ” Abel a crezut ca e buna jertfa adusa de el, si are in credere in ea, ca va fi primita … ” – o mica mare diferenta.

  – ce e de retinut ” … o jertfă mai bună decât Cain … ” – asta spune totul !

  • 02/02/2011 9:40 pm

   „Prin ea [prin credinta] a căpătat el mărturia că este neprihănit, căci Dumnezeu a primit darurile lui.”
   Mai pe intelesul nostru, Dumnezeu a primit darurile lui Abel datorita credintei lui care a marturisit despre el ca era neprihanit/drept.

   Contextul acestui verset din Evrei, se refera la CREDINTA si nu credinta de care vorbesc multi religiosi, gen „credinta neamului stramosesc”…. ci mai mult credinta ca incredere in Dumnezeu.

   Biblia spune ca Avraam l-a crezut pe Dumnezeu si lucrul acesta i s-a socotit ca neprihanire/dreptate.

   • 02/02/2011 10:01 pm

    @Claudiu

    Sunt 2 cuvinte in engleza care spun foarte clar ceva .. si anume : faith si belief, ei bine … voi toti religiosi aveti faith nu belief ..[ ma leg de aceste cuvinte pt ca scot in evidenta mai bine ce vreau sa zic … si daca cunosti eng, intelegi ff bine la ce ma refer]. Aducandu-le in contextul de mai sus … personajele biblie aveau belief nu faith in Dumnezeu, si asta pt ca il vedeau si conversau cu el, insa voi, nu il vedeti, nu il auziti cu alte cuvinte nu aveti nici o interactiune cu el, de aceea voi aveti faith – e o mica mare diferenta.

    Si dupa versetul de mai sus, nu ai dreptate, acestia aveau incredere in el, pt ca nu ai nevoie de faith in cineva cu care interactionezi. Oricum nu ai atins toate punctele prezentate de mine, asa cum o faci de fiecare data !

   • 03/02/2011 9:23 am

    Bun, am inteles, Abel era credincios. Dar Cain cum era? Ateu?!

   • 03/02/2011 10:01 am

    Toti oamenii sunt la fel, nu este nici o diferenta abis. Toti au ceva ce ii impiedica sa Il iubeasca pe Dumnezeu si acela este pacatul, ca esti ateu, ca esti hindus, ca esti budist, ca esti religios.

 3. Kitana permalink
  03/02/2011 10:15 am

  „Toti oamenii sunt la fel, nu este nici o diferenta ”
  nu este asa, n-ai deloc dreptate, oamenii sunt diferiti
  de exemplu eu nu am cum sa fiu ca tine,;tu care crezi orbeste intr-un zeu imaginar care face fapte extrem de contradictorii, iar eu care sunt atee, logica si rationala si imi traiesc viata dupa propria mea constiinta (care este foarte critica dealtfel)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: