Sări la conţinut

Care este Legea Morala?

05/10/2010

Legea pe care Dumnezeu a dat-o poporului Israel poate fi împărțită în trei părti: legea ceremonială, legea civilă și legea morală.

1. Legea ceremonială (jertfele si tot ce tinea de templu) a fost abolită de jerfa lui Isus Hristos – Epistola catre Evrei explică pe larg aceste lucruri. Daca doriti sa aflati mai multe cititi-o. De aceea crestinii nu mai tin acele legi, deoarece noi ne-am pus increderea in Isus Hristos care a luat pedeapsa ce o meritam noi asupra Lui.

2. Legea civilă data poporului Israel si in legatura cu care crestinii sunt acuzati ca nu o pazesc a fost abolită pentru că noi nu suntem poporul Israel, nu suntem un stat cu propriile legi. Acele legi civile au fost date special pentru un stat cum era Israelul, iar pentru bunul mers al lucrurilor trebuia sa aiba niste legi si reguli bine definite.

3. Legea morală (Cele Zece Porunci) nu a fost abolită niciodată și nu veți găsi nicăieri în Scripturi faptul că Hristos a abolit această parte a Legii.

Eminescinescu m-a intrebat, printr-un comentariu, care sunt legile morale ale lui Dumnezeu. Dupa explicatiile de mai sus, Legea Morala nu este nici civila nici ceremoniala. Legea Morala sunt Cele Zece porunci, si este ceva special legat de aceste legi date de Dumnezeu. Sunt singurele care au fost scrise de insusi degetul lui Dumnezeu pe doua table de piatra.

Acest lucru denota ca sunt foarte importante si arata prin ele caracterul sfant si drept al lui Dumnezeu.

Moise a stat acolo cu Domnul patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi. N-a mâncat deloc pâine, şi n-a băut deloc apă. Şi Domnul a scris pe table cuvintele legământului, cele zece porunci. (Exodul 34:28)

El Şi-a vestit legământul Său, pe care v-a poruncit să-l păziţi, cele zece porunci; şi le-a scris pe două table de piatră. (Deuteronomul 4:13)

Cele Zece Porunci sunt explicate si de Domnul Isus in predica de pe munte din Matei cap. 5-7 cand spune: Dar Eu vă spun că oricine se uită la o femeie, ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui.” (Matei 5:28). Arata de unde vine de fapt pofta de a precurvi iar Biblia ne spune ca Dumnezeu va judeca si gandurile oamenilor.

Biblia ne mai spune ca va fi o zi a judecatii cand fiecare om va fi judecat dupa faptele lui. Este de la sine inteles ca la o judecata trebuie sa existe si un standard sau niste legi supa care vei fi judecat.

Romani 2:14-15 spune: “Când Neamurile, măcar că n-au lege, fac din fire lucrurile Legii, prin aceasta ei, care n-au o lege, îşi sunt singuri lege; şi ei dovedesc că lucrarea Legii este scrisă în inimile lor; fiindcă despre lucrarea aceasta mărturiseşte cugetul lor şi gândurile lor, care sau se învinovăţesc sau se dezvinovăţesc între ele. Şi faptul acesta se va vedea în ziua când, după Evanghelia mea, Dumnezeu va judeca, prin Isus Hristos, lucrurile ascunse ale oamenilor.”

Toti suntem vinovati inaintea lui Dumnezeu, de aceea avem nevoie sa ne pocaim si sa credem ce a facut Isus Hristos pentru noi. El a implinit dreptatea ceruta de Dumnezeu. Prin aceasta Dumnezeu ne-a aratat sin e arata inca dragostea Lui.

54 comentarii leave one →
 1. 05/10/2010 9:14 am

  Claudiu: „Prin aceasta Dumnezeu ne-a aratat sin e arata inca dragostea Lui. ”
  Asta imi aduce aminte de o discutie dintre un preot si un copil:

  Preotul: Daca nu vei crede in Dumnezeu vei fi torturat pentru vesnicie in adancul Iadului, acolo unde este plansetul ochilor si scrasnitul maselelor!
  Copilul: Dar de ce?!
  Preotul: Pentru ca Dumnezeu te iubeste foarte, foarte mult!

 2. Robotu' de serviciu permalink
  05/10/2010 9:38 am

  Toti suntem vinovati inaintea lui Dumnezeu, de aceea avem nevoie sa ne pocaim si sa credem ce a facut Isus Hristos pentru noi.

  Absolut superb….

  • eminescinescu permalink
   05/10/2010 11:08 am

   Claudiu,

   Sper ca esti constient ca sunt peste 600 de legi … right ?

   • 05/10/2010 11:59 am

    Da sunt peste 600 de legi date poporului Israel. Insa Cele 10 Porunci sunt Legea Morala data de Dumnezeu. Si am explicat de ce nu suntem raspunzatori de Legea ceremoniala si cea civila.

   • eminescinescu permalink
    05/10/2010 1:05 pm

    Claudiu

    Pai ce vrei sa zici … ? ca celelalte nu sunt morale ? pai Moise, cum s-a coborat de pe munte a si ordonat uciderea a peste 3000 de persoane … ?!?!?! cum ramane cu „sa nu ucizi” … ? si cum faci disctintia … care legi sunt morale si care nu … ? nu toate sunt morale, daca vin de la Dumnezeu … ? cine esti tu sa le contesti ?

    Isus … a zis ca a venit sa implineasca legea … oare la care lege s-a referit … ? sa fie cele 10 porunci … sau celelalte 600 date de catre Moise din porunca lui Dumnezeu ? …. acesta [adica Moise] fiind ffff des pomenit in NT …

   • 05/10/2010 1:51 pm

    Inca nu stiu raspunul la intrebarea cu uciderea a peste 3000 de persoane. Imi pare rau, si eu incerc sa aflu.

    Ti-am explicat foarte frumos in articol, daca nu vrei sa intelegi nu pot face mai mult de atat in ce priveste Legea Morala.

    Stim foarte bine ca sunt legi civile si reguli care sunt diferite de la stat la stat, in ce priveste furtul sau minciuna, nu cred ca exista un stat care sa spuna ca minciuna este buna.

   • eminescinescu permalink
    05/10/2010 3:29 pm

    Claudiu

    Nu ai nevoie de stat ca sa iti spuna daca minciuna este buna sau nu …folosirea minciunii e absolut necesara si difera de la caz la caz, te rog nu fi atat de „inchis” la minte si incearca sa intelegi ca lumea acesta nu este impartita in doua, alba / negru …. ci in mare parte se manifesta intr-o zona de gri … si nu imi spune ca nu ai mintit in viata ta si drept urmare acelei minciuni ai indreptat un lucru, sau ai evitat o neplacere …. nu fi atat de naiv incat sa crezi ca si Ray Comfort ca daca minti, indiferent de circumstatne ajungi in iad … pt ca e un rationament demn de mila …

    Moralitatea nu vine de la Dumnezeu si asta se poate observa foarte bine in natiunile unde cel putin nu exista unul …. uitate la tarile nordice ce bine o duc, cu criminalitatea aproape de zero si mai orice infractionalitate …. si nu ne oprim aicea, ci mai sunt tari mult mai slab dezvoltate pe mai toate planurile care nu iti cunosc Dumnezeul tau … si nu imi zice ca Dumnezeu le-a pus in inima lor moralitatea … pt ca nu ai nici o dovada pt asta.

   • 05/10/2010 6:40 pm

    Ce bine o duc cu criminalitatea? Dar in ochii lui Dumnezeu ura este considerata crima iar pofta din inima este preacurvie. Dumnezeu va judeca si gandurile ascunse ale oamenilor cum am mai spus. Stii, eu nu incerc sa te conving doar iti spun ce spune Biblia si chiar daca tu nu o crezi asta nu inseamna ca nu este adevarata.

   • 05/10/2010 6:42 pm

    Si lumea este formata din oameni care sunt sub mania lui Dumnezeu, iar faptul ca nu sunt aruncati in orice clipa in iad este doar mila si harul Lui pentru ca asteapta ca acestia, si chiar si tu, sa va intoarceti din pacatele voastre, si oameni care sunt mantuiti(salvati, iertati) prin Isus Hristos.

   • eminescinescu permalink
    05/10/2010 7:41 pm

    Claudiu,

    Nu ai nici o dovada pt ceea ce afirmi .. sunt doar parerile tale, care nu au nici o sustinere in lumea reala …. pt ca la fel pot sa zic si eu, ca poti sa nu crezi in Allah dar asta nu inseamna ca el nu exista, sau oricare alt zeu …

   • 06/10/2010 6:34 am

    Ti-am spus ce spune Biblia, ea este standardul meu suprem, Cuvantul lui Dumnezeu scris pentru oameni, iar pana acum mi-a facut numai bine si cred fiecare cuvintel care este scris acolo.

   • eminescinescu permalink
    06/10/2010 8:32 am

    Claudiu,

    Tot parerile tale raman, nimic altceva … pot sa zici absolut ce vrei despre Biblie .. dar asta nu e obligatoriu sa o faca adevarata …. think about it, la fel cum ti-am dat exemplul cu Allah … ?!?!?!?!

 3. eminescinescu permalink
  05/10/2010 1:14 pm

  Claudiu

  ” Arata de unde vine de fapt pofta de a precurvi iar Biblia ne spune ca Dumnezeu va judeca si gandurile oamenilor. ”

  – exista cumva o tiranie absolutista mai mare ca si aceasta … ? care e scopul sa ai ratiunea daca nu ai libertatea ei …. asta chiar ca e o insulta adusa umanitatii la cel mai mare nivel … trist .. .ca oamenii chiar ajung sa isi de-a off gandirii, de frica sa nu ajunga in iad … ff trist, si va mai intrebati ce rau face religia … ?, oare unde am fi fos azi, din punct de vedere stintiific / tehnologic … daca in urma cu 1500 de ani, stiinta ar fi fost lasata sa evolueze cum a evoluat in ultimul secol … ?!?!?!

  • 05/10/2010 1:42 pm

   Dar ceea ce iese din gură vine din inimă şi aceea îl spurcă pe om. Căci din inimă ies gândurile rele, crimele, adulterele, curviile, furturile, mărturiile mincinoase şi blasfemiile. (Matei 15:18-19)

   1 Corinteni 4:5
   De aceea să nu judecaţi nimic înainte de vreme, până va veni Domnul, care va scoate la lumină lucrurile ascunse în întuneric, şi va descoperi gândurile inimilor. Atunci, fiecare îşi va căpăta lauda de la Dumnezeu.

   Si se pare ca nu ai citit tot articolul. Aboserv asta la atei, nu mai puneai intrebarea cu faptul ca Dumnezeu va judeca gandurile daca citeai articolul. Uita-te si citeste din nou citatul din Romani cap. 2 din articol.

   • eminescinescu permalink
    05/10/2010 3:22 pm

    Claudiu,

    Intrebarile, nu prea au vreo legatura cu articolul tau … ci sunt rezultatul articolului tau.

   • eminescinescu permalink
    05/10/2010 3:31 pm

    Claudiu

    „Dar ceea ce iese din gură vine din inimă şi aceea îl spurcă pe om. Căci din inimă ies gândurile rele, crimele, adulterele, curviile, furturile, mărturiile mincinoase şi blasfemiile. (Matei 15:18-19)”

    – inima pompeaza sange, nu gandeste … si aicea Biblia creaza confuzie si contradictie pt ca in alte pasaje zicea, ca trebuie sa il cauti pe Dumnezeu cu toata inima … pai daca „inima” e capabila de atatea lucruri rele cum e ea capabila sa il caute pe Dumnezeu … ?

   • 05/10/2010 6:43 pm

    Ezechiel 36:26 Vă voi da o inimă nouă şi voi pune în voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatră şi vă voi da o inimă de carne.

 4. Petro permalink
  05/10/2010 5:23 pm

  Legat de uciderea celor 3000 de oameni care a fost ordonata de Moise pe de o parte si legea data de Dumnezeu lui Moise unde este scris ” sa nu ucizi” pe de alta parte lucrurile sunt foarte clare.
  Moise nu a incalcat aceasta porunca.
  Daca exista cumva o neclaritate atunci cititi ceea ce Iisus Hristos a spus legat de legea data de Dumnezeu si de intelesul gresit pe care oamenii il dau acestor legi iar atunci cand le pun in aplicare se transforam intr-un bumerang impotriva lor si a oamenilor in folosul carora ar fi trebuit sa fie defapt.
  Legile sunt date pentru a fi in folosul oamenilor si nu impotriva lor.
  Cititi cu atentie intreg capitolul si veti vedea :
  1. Moise a cerut lui Dumnezeu sa crute acel popor inainte.
  2. Cand a ajuns insa in mijlocul lor a vazut ca ei se inraisera si rautatea lor nu mai putea fi tinuta in frau.
  3. A cerut ca cei care cred in Dumnezeu sa i se alature.

  Ce trebuia sa faca Moise ? sa astepte ca intreg poporul sa se piarda in stricaciunea si rautatea lor si sa fie pedepsiti de Dumnezeu sau sa salveze ceea ce putea si trebuia salvat?

  Sa nu uitam ca si Iisus a fost acuzat de iudei si farisei ca a incalcat Sabatul, a patra porunca a lui Dumnezeu, vindecand pe omul cu mana uscata.Dar Iisus a raspuns acestora : ” Cine este omul acela dintre voi care, daca are o oaie si-i cade intr-o groapa in ziua Sabatului, sa n-o apuce si s-o scoata afara? Cu cat mai de pret este deci un om decat o oaie?
  „Sabatul a fost facut pentru om , si nu omul pentru Sabat” a zis Iisus.
  Institutiile pe care le-a randuit Dumnezeu sunt pentru binele omenirii. ” Toate aceste lucrari se petrec in folosul vostru” ” Fie Pavel, fie Apolo, fie Chifa, fie lumea, fie viata, fie moartea, fie lucrurile de acum, fie cele viitoare, toate sunt ale voastre si voi sunteti ai lui Hristos, iar Hristos este al lui Dumnezeu” ( 2 Cor.4,15;Cor.3,22.23) Legea celor Zece Porunci, din care Sabatul este o parte, a fost data de Dumnezeu poporului Sau ca o binecuvantare. ” Domnul ne-a poruncit atunci” a zis Moise, ” sa implinim toate aceste legi, sa ne temem de Domnul Dumnezeul nostru, ca sa fim totdeauna fericiti si sa ne tina in viata ( Deut.6,24)

  • eminescinescu permalink
   05/10/2010 7:30 pm

   Petro,

   ” Domnul ne-a poruncit atunci” a zis Moise, ” sa implinim toate aceste legi, sa ne temem de Domnul Dumnezeul nostru, ca sa fim totdeauna fericiti si sa ne tina in viata ( Deut.6,24)”

   – cu alte cuvinte, aceasta ideologie e bazata pe frica si teroare.
   – cu alte cuvinte : ori esti cu mine, ori esti impotriva mea …!

   • Petro permalink
    06/10/2010 9:54 am

    eminescinescu,

    cand un copil se teme de parintii sai sa faca o prostie nu inseamna ca educatia data de acei parinti se bazeaza pe frica si teroare.Unui copil trebuie sa-i fie frica sa faca ” prostii” si aceasta pentru ca el stie ca parintii sai nu ar ingadui astfel de lucruri rele si ca faptele sale nu ar ramane fara urmari.
    Daca parintii sai nu ar avea nici o atitudine vis a vis de asta atunci nu s-ar teme de nimic dar consecintele faptelor sale ar putea fi mult mai grave.
    Da , trebuie sa ne temem sa incalcam regulile date de Dumnezeu si aceasta pentru ca stim ca El nu tolereaza astfel de lucruri.Dar nu le tolereaza pentru ca ne produc noua rau nu Lui.Pe noi vrea sa ne protejeze.
    Nesrespectarea regulilor date de Dumnezeu are efecte negative directe si indirecte in timp sau imediate asupra noastra si/ sau asupra celor din jur.
    Respectarea regulilor date de Dumnezeu creeaza numai efecte pozitive , sunt ca un scut impotriva raului.
    Daca nu iti convine , te deranjeaza sau te revolta asta, este problema ta.
    Aceasta stare de lucruri insa nu poate fi schimbata . Cel putin insa nu poti spune ca nu ai stiut.

   • eminescinescu permalink
    06/10/2010 2:22 pm

    Petro,

    Am sa mentionez numele tau cand ajung la judecata 😉 … in cazul in care ma intreaba daca am auzit sau nu de El …

   • eminescinescu permalink
    06/10/2010 4:00 pm

    Petro,

    Una e sa sti cand esti mic, ca daca „gresesti” intr-un fel sau altul, te paste o palma peste fund sau nu te mai lasa as iesi din casa … si cu TOTUL alta poveste e atuncea cand nu il asculti pe acest D-zeu, te asteapta TORTURA VESNICA … cum le poti pune alaturi aceste 2 exemple si sa zici ca sunt la fel …? pt ca pe mine ma depaseste rationamentul tau … ?!?!?!?!

  • Robotu' de serviciu permalink
   06/10/2010 10:15 am

   @petro
   Pai atunci vedem ca morala absoluta a lui Dzeu este de fapt relativa – permite exceptii: ajuti pe cineva de Sabat, minti ca sa protejezi viata cuiva, omori in autoaparare, etc. Brusc absolutul nu mai este chiar atat de absolut…

   @Claudiu
   Tu spui ca Legea Morala valabila este decalogul. Bun, dar casatoria intre persoanele de acelasi sex (si implicit relatiile) nu sunt condamnate in Decalog. Daca abrogam legile civile si ceremoniale din VT, trebuie sa abrogam si cele din Deuterom si Levitic. Daca o faci selectiv – dupa ce criteriu faci selectia? Ca nu poti sa le iei dupa cum iti convine tie.
   Ca idee, si tu incalci acele legi daca mananci fructe de mare, daca porti haine facute din fibre diferite (iar asta ultima o incalci cu siguranta) sau daca iti tunzi barba (si sunt sanse destul de mari sa o faci). Daca aplicarea acestor legi privind „abominatiile” in fata lui Dzeu nueste mandatorie, de ce ar fi mandatorii exact cele ce trateaza relatiile intre persoanele de acelasi sex? Mai ales daca legile civile permit casatoria si respectivele relatii?

   • Petro permalink
    06/10/2010 12:52 pm

    @Robotu’ de serviciu
    „casatoria intre persoanele de acelasi sex (si implicit relatiile) nu sunt condamnate in Decalog”

    Dumnezeu este cel care a sfintit casatoria dintre un barbat si o femeie ,in nici un caz dintre persoane de acelasi sex.
    Dupa casatorie acestia devin un singur trup .
    Daca Dumnezeu a sfintit o astfel de casatorie , cum crezi ca este o altfel de casatorie in ochii lui Dumnezeu ? Nesfanta bineinteles.
    Si atunci cum poti face un lucru care nu este sfant in ochii lui Dumnezeu?
    Nu era nevoie sa fie trecut asa ceva in Decalog pentru ca sa intelegi ca ceea ce Dumnezeu a sfintit nu poate fii batjocorit.

   • Robotu' de serviciu permalink
    07/10/2010 7:26 am

    @Petro
    Nu, nu. Claudiu a sustinut ca legea morala este cea din decalog. Daca noi acceptam ca legea morala este mai mult decat decalogul, inseamna ca trebuie sa acordam credit si altor legi. La urma urmei, Dzeu a consfintit interdictia de a manca fructe de mare si de a purta haine din tipuri diferite de fibre. Cine esti tu sa incalci ceea ce a fost stabilita de el? Mai cu seama cand o incalci selectiv, ca asa vrei tu (Dzeu nu spune nicaieri sa incalci o anumita lege si sa accepti alta). De aici rezulta doua posibilitati: fie respectiva casatorie nu este pacat, fie legea morala contine si celelelate legi (de exemplul din VT), care NU au fost abrogate de decalog.

    Oricum, cand tu spui ca ceva nu trebuie trecut in Decalog pentru ca se subintelege, tocmai dai cu legea asta morala absoluta in taramul relativismului, pentru ca poti pune sub umbrele „subintelesului” cam ce vrea muschiul tau. Adica substitui dorinta ta personala, umana, celei a lui Dzeu. Eu zic ca asta e un pacat destul de mare…

    P.S. „Si atunci cum poti face un lucru care nu este sfant in ochii lui Dumnezeu?”
    Moise, dupa ce a coborat de pe munte cu Decalogul, a cam omorat niste oameni. Lucru evident sfant in fata lui Dzeu, in prezenta tablelor decalogului. Dar aici recunosc ca interdictia a omora in a doua parte, comparativ cu prinele 4 porunci care se refera la respectarea lui Dzeu – deci pot sa aiba o prioritate mai mica. problema este, din nou, relativismul care rezulta de aici (daca ucizi in numele Domnului, e totul ok).

 5. 06/10/2010 12:11 pm

  Petro: „Legat de uciderea celor 3000 de oameni care a fost ordonata de Moise pe de o parte si legea data de Dumnezeu lui Moise unde este scris ” sa nu ucizi” pe de alta parte lucrurile sunt foarte clare.
  Moise nu a incalcat aceasta porunca.”

  Iesirea 32:26-28:

  26. A stat la intrarea taberei şi a zis: “Cine este pentru Domnul să vină la mine!” Şi s-au adunat la el toţi fiii lui Levi.
  27. Iar Moise le-a zis: “Aşa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Să-şi încingă fiecare din voi sabia sa la şold şi străbătând tabăra de la o intrare până la cealaltă, înainte şi înapoi, să ucidă fiecare pe fratele său, pe prietenul său şi pe aproapele său”.
  28. Şi au făcut fiii lui Levi după cuvântul lui Moise. În ziua aceea au căzut din popor ca la trei mii de oameni.

  Da, clar, n-a incalcat Moise porunca „sa nu ucizi”… Decat de vreo trei mii de ori…

  Sa vorbim putin despre cele zece porunci.

  Prima porunca:

  Eu sint Domnul, Dumnezeul tau, care te-am scos din tara Egiptului, din casa robiei. Sa n’ai alti dumnezei afara de Mine

  Mai in gluma, mai in serios intreb si eu: cui se adreseaza aceasta porunca? Nici noi, nici stramosii nostri nu au fost robi in Egipt. Inseamna ca porunca este data exclusiv evreilor…

  Prin venerarea Mariei si a tuturor sfintilor (carora li se adreseaza chiar rugaciuni specifice), biserica nu incalca cumva aceasta porunca?

  A doua porunca:

  Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor cari sint sus in ceruri, sau jos pe pamint, sau in ape supt pamint. Sa nu te inchini inaintea lor, si sa nu le slujesti; caci Eu, Domnul, Dumnezeul tau, sint un Dumnezeu gelos, care pedepsesc faradelegea parintilor in copii pina la al treilea si la al patrulea neam al celor ce Ma urasc si Ma indur pina la al miilea neam de ceice Ma iubesc si pazesc poruncile Mele

  Aici ar fi multe de spus… Inteleg ca pictura, sculptura, fotografia, cinematograful, televiziunea incalca, toate, aceasta porunca. Ar trebui sa renuntam la ele. Crucifixurile, icoanele, vitraliile, picturile de pe peretii bisericilor se intrec in a zugravi imagini interzise.

  Mai sunt cateva chestiuni de discutat aici, legate de pedeapsa. Astfel, este corect sa fie pedepsiti urmasii pentru greseala parintilor? Daca da, de ce doar pana la „al treilea si al patrulea neam”? Si ce se intampla daca un individ are de primit o „mostenire negativa” de la un stramos si o „mostenire pozitiva”, de la altul? Care primeaza? Daca eu sunt pacatos si incalc porunca, dar cineva din arborele meu genealogic a respectat-o, Dumnezeu se va „indura” de mine?

  Porunca a treia

  Sa nu iei in desert Numele Domnului

  Aceasta porunca este incalcata chiar de catre Isus. Inainte de a muri el arata lipsa de respect pentru Dumnezeu-Tatal, acuzandu-l ca l-a parasit. In realitate planul lui Dumnezeu prevedea de la bun inceput sacrificarea lui Isus pentru pacatele omenirii. Isus nu mai doreste, in ultima clipa, sa ia parte la planul divin (Matei 27:46)

  Porunca a sasea

  Sa nu ucizi

  – Isus nu a venit sa aduca pacea, ci razboiul: vezi de ex. Matei 10:34
  – Isus justifica uciderea copiilor care nu-si asculta parintii: Matei 15:4
  – Cere ca cei care nu-l recunosc ca imparat sa fie ucisi prin taiere in prezenta sa: Luca 19:27

  Se poate presupune ca Isus vorbea in metafore. Sa nu uitam insa cui se adresau vorbele lui Isus, cine erau cei care il ascultau. Erau pastori, pescari, mestesugari – oameni fara carte, fara o pregatire spirituala sau ezoterica adecvata pentru a intelege metaforele si mesajele ascunse, pentru ei cuvintele lui Isus nu puteau fi interpretate decat in sensul cel mai direct. Un cioban caruia ii spui: „Pe vrajmasii mei aduceti-i incoace si taiati-i inainte mea” exact asta va intelege, ca trebuie sa-i faca bucati pe cei pe care nu-i agreezi.

  Porunca a opta

  Sa nu furi

  Faptul ca-ti insusesti ceea ce nu-ti apartine cum se cheama, daca nu furt? Ucenicii lui Isus, fara sa fie apostrofati de Isus pentru incalcarea legii, se infrupta din bunurile altora: Luca 6:1

  Mi se pare putin probabil ca un lan de grau sa creasca fara a fi plantat… Nu era normal sa fi cerut macar acordul proprietarului inainte de a da iama in recolta omului?

  Cand a avut nevoie, Isus nu a ezitat in a trimite ucenicii la furat: Matei 21:2

  Vezi si pilda ispravnicului necredincios, care-i un indemn clar la hotie (Luca 16:1-9).

  Porunca a noua

  Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau

  Isus si-a mintit discipolii spunand ca nu va merge la o sarbatoare: Ioan 7:8-9

  La porunca a zecea deja m-am plictisit. 🙂

  • Petro permalink
   07/10/2010 7:06 am

   abis,

   esti la o distanta de sute, mii de ani lumina de adevar.
   Dar problema cea mai mare este nu atat distanta cat faptul ca aversiunea ta fata de Biblie , fata de Dumnezeu, fata de Iisus Hristos iti intuneca judecata ceea ce face imposibila intelegerea corecta a celui mai simplu pasaj din Biblie. Rastalmacesti tot.
   De ce atata aversiune, de ce atata ura ?
   Hm ! Nu-mi vine sa cred dar se pare ca unii oameni aseaza o prapastie de netrecut intre ei si Dumnezeu.

   „Dar de întrebările nebune, de înşirările de neamuri, de certuri şi ciorovăieli privitoare la Lege, fereşte-te, căci sunt nefolositoare şi zadarnice” Tit.3-9

   • Robotu' de serviciu permalink
    07/10/2010 7:46 am

    @Petro
    Numai 2 observatii:
    1. De unde ai impresia ca abis are o aversiune fata de Dzeu si il uraste? Daca nu crede in el, nu il poate ura. Sau poate crede dar sa nu se impace nu ceea ce spune Biblia (avem mintea pentru a rationa, pentru a gandi, nu pentru a memora un set de instructiuni). Sau daca are aversiune fata de Biblie, sa nu aiba fata de Dzeu. Etc. ceea ce faci tu este „a judeca” si… stii care e problema cu aceasta. Numai Dzeu judeca. Iar in momentul in care interpretezi pe Dzeu prin tine, faci un pacat capital.

    2. Daca vrei sa raspunzi cuiva, este bine sa o faci prin butonul raspunde de sub postul la care vrei sa raspunzi. La comentariile atasate unui principal, butonul este dezactivat, dar il folosesti pe cel al comentariului-parinte. Comentariile-fii sunt indentate la aceeasi distanta, deci urmaresti in sus primul comentariu spre stanga si l-ai gasit pe cel parinte…

   • 08/10/2010 7:58 am

    Petro:
    „aversiunea ta fata de Biblie , fata de Dumnezeu, fata de Iisus Hristos…”

    Despre ce aversiune vorbesti? Nu pot avea aversiune fata de cineva care este, cel mai probabil, un personaj imaginar dintr-o carte. Tu ai vreo „aversiune” fata de Spanul din Harap Alb? 🙂

  • Petro permalink
   08/10/2010 11:07 am

   abis :”Faptul ca-ti insusesti ceea ce nu-ti apartine cum se cheama, daca nu furt? Ucenicii lui Isus, fara sa fie apostrofati de Isus pentru incalcarea legii, se infrupta din bunurile altora: Luca 6:1″
   Ziceai ca ai fost un elev foarte” studios” in ceea ce priveste Biblia?
   M-ai facut sa zambesc totusi cand am citit ca ucenicii lui Iisus s-au „infruptat „din bunurile altora incalcand si legea in acelasi timp. Numai ca Iisus Hristos chiar a respectat legea , cat despre infruptat … inca mai zambesc ( Mare ti-e gradina … Doamne! )
   Ahh ! Era cat pe-aci sa uit!
   Citeste Deut.23,25

   Cat despre celelate … lasa mai bine … e putin mai greu poate pentru tine.
   Oricum fiind vorba despre niste ” personaje imaginare” n-are rost sa-ti bati prea mult capul!

   • Petro permalink
    08/10/2010 11:38 am

    @abis

    iti mai recomand si ” Praslea cel voinic si merele de aur”

    Somn usor si vise placute!

 6. Petro permalink
  06/10/2010 12:20 pm

  @Robotu’ de serviciu

  ai tras repede o concluzie gresita: nu este vorba de nici o exceptie.
  Daca un medic ii amputeaza piciorul unui om si asta pentru ca piciorul este afectat si l-ar costa viata, este acelasi lucru cu un om care il ataca pe un altul si ii taie piciorul , din dorinta de a-i face rau?
  Este acelasi lucru?
  I-ti lipseste imaginea de ansamblu si /sau nu cunosti evenimentele relatate acolo.
  Moise conducea la vremea aceea un popor si fiecare om care apartinea acelui popor era parte a unui intreg. Dumnezeu a facut un Legamant cu acel popor .
  Legat de Sabat , ai inteles exact pe dos.A ajuta pe cineva de Sabat nu este o exceptie de la regula ci este in acord deplin cu respectul pe care oamenii trebuie sa o arate acestei zile.
  Facand bine unui om inseamna sa fii in acord deplin cu Dumnezeu nu insemana in nici un caz ca faci o exceptie de la nici una din legile date de Dumnezeu.
  Cat despre autoaparare , este absurd ceea ce insinuezi.
  Daca cineva te ataca si iti pune in pericol viata in primul rand ca trebuie sa te aperi.Si atunci cand faci asta nu vrei sa-l ucizi pe celalat ci sa-ti salvezi propria viata. Si daca in ultima instanta acel om isi pierde viata in astfel de imprejurare celalat fiind fortat sa recurga la acest gest extrem , este vina lui. El a fost cel care a amenintat o alta viata si a pus-o si pe a sa in pericol.

  • Petro permalink
   07/10/2010 5:59 am

   @eminescinescu
   Daca ai gresit, Dumnezeu te va ierta. Iertarea este un dar pe care Dumnezeu ni l-a dat deja.
   In momentul in care ai sa-ti doresti sa fii iertat din acel moment poti fii sigur ca ai si fost iertat. De aceea se spune ca mantuirea este o taina. Pentru ca tot auzi spunand-se ca mantuirea este un dar dat de Dumnezeu si nu intelegi ce inseamana cu adevarat asta.Pentru ca daca este un dar chiar nu este nevoie sa platesti nimic in schimb , sa faci ceva pentru a-l primi dar multi oameni nu cred acest lucru.
   Poti fii sigur ca ai inteles cu adevarat doar daca in acel moment vei simti cel mai puternic sentiment de recunostinta pe care l-ai simtit vreodata. Aceasta recunostinta o vei simiti in fiecare zi la aceeasi intensitate. Si asta te va schimba. Pentru ca in fiecare zi vei descoperi ca tot mai gresesti dar singura deosebire fata de dinainte este ca iti vei dori si vei incerca sa nu mai repeti greselile. Si uite asa te vei afla intr-o continua schimbare in bine . Nimeni nu va reusi sa fie fara greseli doar ca darul pe care Dumnezeu ni l-a dat nu-l va lua inapoi.
   Iisus Hristos a spus : „Cine crede in mine va avea viata vesnica „A crede inseamna a fii absolut sigur ca esti iertat chiar din secunda in care iti doresti asta.Pentru ca Iisus a platit pretul pentru ca la acea Judecata , Dumnezeu sa fie bun si sa ne ierte dar si drept in acelasi timp. Si pentru ca plata pacatului este moartea dar acest pret a fost platit suntem iertati.
   Legat de tortura vesnica te inseli. Dumnezeu spune ca plata pacatului este moartea , adica moartea vesnica. Focul iadului ii va mistui pe cei vinovati insa nu vor arde o vesnicie acolo.
   Focul iadului va arde o vesnicie si va fii torturat o vesnicie Satana.
   Focul iadului ii va mistui pe acei oameni care L-au respins pe Dumnezeu si le va aduce moartea . De data asta insa moartea vesnica.

   • eminescinescu permalink
    07/10/2010 8:05 am

    Petro,

    Toata povestea Biblica e una de basm si asta pt ca de la bun inceput adica, Geneza … acest personaj Iahve face greseli uriase care din perspectiva mea nu ar trebui gasite intr-un c.v. a unei entitati divine. Nu uita, El pune regurile, El le si poate schimba … dar se pare ca alta solutie in afara de SACRIFICIU UMAN, nu a gasit, [ omnipotent … ? sau omnibenevolent … ? nu prea cred. ], sau poate nu a vrut [ Epicur ] … pt ca dupa cum bine stim din VT, ii plac fff mult sacrifiicle, in special varsarea de sange si mirosul de carne si sange ars …. unde gasiti voi o minte mai diabolica decat asta … ? si voi ii spuneti ca e dragoste ? pe mine ma depaseste felul cum punei lucrurile ….

    De ce nu a putut zice de la bun inceput : ” va iert pe toti . [punct] „, ce e atat de greu .. ? si nu imi veni cu „avioane” ca nu am putea sta in fata lui, pt ca el nu suporta pacatul si alte treburi de genu, pt ca iti dai cu stangul in dreptu …. e atotputernic … poate SA FACA ABSOLUT CE VREA EL, conform acestui atribut.

    Pentru ca daca e sa o luam cum apare scris in Biblie, mie cel putin mi se pare cea mai imorala carte care exista si asta pt ca te absolva pe tine ca individ daca ai gresit cu ceva fata de altcineva, crezand ca e totul ok, moral, etic sa iti ceri iertare „prietenul / tatalui, invizibil „, fara sa mai primesti vreun raspuns auditiv, crezand ca ai fost ascultat …. uitand ca, cu adevarat moral si avand un comportament etic, ar fi sa mergi sa iti ceri iertare persoanei caruia i-ai gresit … pt ca daca nu o faci, moralitatea de care tot zici si ziceti ca o aveti, e una falsa si de fatada …. si e una care asteapta instructiuni … cine stie poate intr-o zi ai sa auzi o voce in cap, care iti zice sa mergi sa il ucizi pe respectivu` …. ar fi moral din perspectiva ta … ? daca nu, atuncea prin asta afirmi ca D-zeu tau e imoral !, daca il asculti atuncea, la tine moralitatea e in aer, ori ce iti zice acest D-zeu trebuie luat ca si bun / moral. De aicea povestea lui Avraam, Iefta, Lot, Adam si Eva .. si multi, multi altii …

    Inca o data, moralitatea nu vine dintr-o carte, ci din capacitatea noastra de a socializa si asta pt ca suntem mamifere sociabile si prin asta avem de castigat, astfel se naste moralitatea si cu timpul a aparut empatia, comportamentul etic si tot asa. Uite aicea un exemplu pe masura, ca sa vedeti ca moralitatea nu vine de la d-zeu ci o ai de cand esti bebe :

    http://video.nytimes.com/video/2010/05/04/magazine/1247467772000/can-babies-tell-right-from-wrong.html

  • Robotu' de serviciu permalink
   07/10/2010 7:40 am

   @Petro
   Imi pare rau sa o spun, dar tu tragi concluzii gresite.
   Nu am comparat o amputare cu o ucidere. Putin atentie te rog. Eu am aratat ca exista exceptii la respectivele legi: atat la cea cu odihna de sabat, cat si la cea cu uciderea sau marturia mincionoasa. Nu le-am comparat intre ele. Deja relativismul e in floare.

   Moise conducea la vremea aceea un popor si fiecare om care apartinea acelui popor era parte a unui intreg. Dumnezeu a facut un Legamant cu acel popor .

   Daca Dzeu a facut legamant cu acel popor – ce treaba are asta cu mine, din poporul meu? Interpretarile sunt calea spre confuzie…

   Legat de Sabat , ai inteles exact pe dos.A ajuta pe cineva de Sabat nu este o exceptie de la regula ci este in acord deplin cu respectul pe care oamenii trebuie sa o arate acestei zile.

   Deci e ok sa lucrezi de Sabat, sa nu tii odihna (contrar ceea ce spune legea). Pentru ca prin munca iti ajuti familia (esti remunerat) sau faci munca suplimentara sa ajuti familia ta saui pe cineva (de exemplu repari pe langa casa, mergi la camp, etc).

   Facand bine unui om inseamna sa fii in acord deplin cu Dumnezeu nu insemana in nici un caz ca faci o exceptie de la nici una din legile date de Dumnezeu.

   Asta e valabil si pentru atei? Ca si ei fac bine oamenilor…

   Cat despre autoaparare , este absurd ceea ce insinuezi.
   Daca cineva te ataca si iti pune in pericol viata in primul rand ca trebuie sa te aperi.Si atunci cand faci asta nu vrei sa-l ucizi pe celalat ci sa-ti salvezi propria viata. Si daca in ultima instanta acel om isi pierde viata in astfel de imprejurare celalat fiind fortat sa recurga la acest gest extrem , este vina lui. El a fost cel care a amenintat o alta viata si a pus-o si pe a sa in pericol.

   Corect. Sie eu sunt de parerea aceasta. Ceea ce insinuam este ca totusi incalci porunca lui Dzeu.
   Exista unele curente de gandire care spun ca iti este interzis sa omori pe cineva din proprie vointa, deci autoapararea si omorul prin accident sunt in regula (aici cel ce moare nu o face in urma unui act de vointa). In acest caz ar trebui rescrisa legea ca sa includa respectivele amendamente… sau macar sa fie tradusa corespunzator.
   P.S. Referitor la autoaparare: cei atacati de poporul lui Israel – erau protejati de aceasta lege sau nu? Adica ei se aparau de invadatori (autoaparare) dar evident erau niste pagani pacatosi ce trebuiau exterminati (din porunca lui Dzeu). Deci erau in dreptul lor sa ii ucida pe israelieni sau li se trecea pe rabojul de Iad si aceasta? In acest caz, vedem o delegare a puterii (sau o uzurpare) de la divin catre uman (falibil, chia si in cazul conducatorilor „merituosi”, asa cum o dovedesste chiar Biblia – respectivii conducatori nu erau chiar templu de moralitate).

   • 07/10/2010 12:24 pm

    Aia atacati trebuiau sa intoarca obrazul, nu sa se apere.

  • 08/10/2010 8:01 am

   Petro:
   „Moise conducea la vremea aceea un popor si fiecare om care apartinea acelui popor era parte a unui intreg. Dumnezeu a facut un Legamant cu acel popor .”

   Si ce-i cu asta?! N-are legatura raspunsul tau cu intrebarea…
   Intrebarea era daca Moise, ucigand cateva mii de oameni din poporul sau, a respectat sau nu porunca divina care spunea „sa nu ucizi”

 7. Petro permalink
  07/10/2010 3:58 pm

  „Să nu daţi câinilor lucrurile sfinte, şi să nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare, şi să se întoarcă să vă rupă. „

 8. 08/10/2010 5:07 pm

  Salut! Am postat si eu pe blogul meu o reactie la discutia voastra…:)

  • eminescinescu permalink
   08/10/2010 8:34 pm

   onebluebutterfly,

   Da-mi si mie link-ul direct la reactia postata pe blogul tau, nu vreau sa par prea lenes, dar acesta cred ca e printre singurele bloguri pe care intru si am ramas captiv discutiei, sincer nu imi prea palc blogurile si m-am invatat cu acesta, iar in altele ma cam pierd … so daca esti dragut/a sa imi dai link-ul direct as aprecia :).

   respect.

 9. 01/11/2010 11:13 pm

  http://www.gradinaeden.wordpress.com promoveaza o invatatura care arata drumul inapoi in binecuvantarea gradinii Eden, drum pe care Hristos prin jertfa Lui l-a facut posibil pentru noi, luand asupra Lui pacatul, boala si blestemul.

  Daca doriti putem face schimb de linkuri pentru blogroll

 10. VladC permalink
  13/11/2010 5:47 pm

  „3. Legea morală (Cele Zece Porunci) nu a fost abolită niciodată și nu veți găsi nicăieri în Scripturi faptul că Hristos a abolit această parte a Legii.

  Eminescinescu m-a intrebat, printr-un comentariu, care sunt legile morale ale lui Dumnezeu. Dupa explicatiile de mai sus, Legea Morala nu este nici civila nici ceremoniala. Legea Morala sunt Cele Zece porunci, si este ceva special legat de aceste legi date de Dumnezeu. Sunt singurele care au fost scrise de insusi degetul lui Dumnezeu pe doua table de piatra.”

  hmmm ?!?

  17. Să nu socotiţi că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc.
  18. Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul şi pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate.
  19. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăţia cerurilor; iar cel ce va face şi va învăţa, acesta mare se va chema în împărăţia cerurilor. Matei 5:17-19

 11. 11/01/2011 10:54 pm

  @Claudiu

  Ce parere ai despre acesti oameni : http://www.youtube.com/watch?v=50r0CnKq7_k&feature=related ?!?!

  • 12/01/2011 7:49 am

   Stiu de ceva timp despre ei. Chiar daca ei folosesc numele lui Dumnezeu asta nu ii face niste crestini. Din mesajele pe care am vazut ca le transmit, si ura ce o arata se poate vedea foarte clar ca sunt in dezacord total cu ceea ce invata Domnul Isus. Este rusinos ca se dau drept crestini cand se vede clar ca nu au nici o legatura cu Biblia.

   • VladC permalink
    12/01/2011 9:11 am

    @Claudiu

    Din cate stiu eu,prin octombrie va incepe recensamantul 2011.Poate reusim sa punem de o colaborare si sa adaugam cateva intrebari pe lista.
    Poti te rog sa imi spui ce trebuie sa faci/spui/crezi/simti (Etcetera) ca sa poti sa te numesti crestin ?

   • 12/01/2011 11:52 am

    Nu cred ca se poate face un recensamant cu aceia care sunt nascuti din nou cu adevarat. De ce? Pentru ca mantuirea este a lui Dumnezeu, El mantuieste. Nu pot face un tipar. Este adevarat ca sunt anumite roade dupa care putem cunoaste un crestin si ne sunt redate in Biblie. Dar sunt atatia oameni morali care se aseamana cu un crestin in fapte si totusi ei nu sunt mantuiti, ei nu Il recunosc pe Dumnezeu.

    Putem avea urmatoarele intrebari sub urmatoarele categorii:
    1 Ai amintit faptele (faci). Faptele bune sunt un rezultat al schimbarii pe care Dumnezeu a facut-o in crestin prin nasterea din nou. Faptele bune nu sunt un mijloc prin care putem capata mantuirea. Mantuirea este doar prin pocainta de pacatele noastre si credinta in Isus Hristos.
    2. Ai amintit vorbele (spui), si astea se includ tot in fapte. Daca observ pe unul care isi spune crestin dar isi injura aproapele si ii vorbeste urat, asta ma face sa imi pun un semn de intrebare cu privire la ceea ce afirma ca este.
    3. Ce crezi. Asta implica destul de multe, dar in primul rand crezi ca Isus Hristos a murit in locul tau pe cruce si astfel poti fi DREPT inaintea lui Dumnezeu
    4. Simti. Un crestin nu trebuie sa isi bazeze credinta pe simtamintele lui. Biblia spune ca „inima este nespus de inselatoare…”. Un crestin Il crede pe Dumnezeu.

    Gasesti in acest articol cateva dintre semnele unui crestin adevarat: https://ateilor.wordpress.com/2010/06/10/zece-semne-ale-unui-crestin-adevarat/

   • Robotu de serviciu permalink
    12/01/2011 10:01 am

    @Claudiu
    Asta e parerea ta. Sunt sigur ca ei au cu totul alta parere decat tine (si crede-ma ca o sustin cu argumente si ei) si tu esti cel care nu ai nici o legatura cu Biblia din punctul lor de vedere…

 12. VladC permalink
  12/01/2011 1:07 pm

  @claudiu

  Pai hai sa luam legatura cu BOR-ul sa ii anuntam sa nu se mai laude ca sunt enspe mii de milioane de crestini in Romania,pentru ca evident se inseala.

 13. Nicu permalink
  28/09/2013 11:52 am

  Pe muntele Sinai Yahve nu a spus lui Moise: Îți dau două legi cu totul diferite și contradictorii, una cu milă și alta fără milă, una trecătoare și cealaltă veșnică. Și Legea lui Moise cere milă. Și încălcarea Decalogului va fi tratată în final fără milă. Oamenii au făcut această distincție artificială și Scriptura respectă până la un punct limbajul omenesc. Legea lui Moise a fost rostită de același Mare Creator (în care nu există confuzie și ambiguitate) care a scris Decalogul cu degetul Lui. Nici Decalogul rostit pe Muntele Sinai nu a fost ascultat de popor care l-a pus tot pe Moise să-l recepționeze și apoi să-l transmită tuturor oamenilor ca și cum ar fi Decalogul lui Moise.
  Și legea lui Moise a fost dată înainte de Sinai pentru că de ex Patriarhii începând de la Noe nu mâncau carne de porc și au dat zecime, nu tolerau homosexualitatea și nu erau imorali etc. Pentru că legea lui Moise este la fel de morală ca și Legea pe care voi o numiți Morală. Aceste două categorii de Legi au fost rostite de către aceeași Gură care a Creat Universul.
  Întradevăr, Legea lui Moise a fost scrisă cu cerneală pe hârtie, dar esența Legii lui Moise a fost scrisă pe două table de piatră și urmează ca Legea dragostei promovată de Moise să fie scrisă prin Cântarea Mielului și a lui Moise pe inimi de carne.
  Legea lui Moise era pusă lângă chivot pentru că trebuia citită în fiecare Sabat întregului popor și nu putea fi scoasă de nenumărate ori și pusă la loc în Chivot. Iar Decalogul nu a fost pus în Chivot pentru ca să fie uitată acolo, ci era și el citit în fiecare Sabat pentru că era cuprins în Legea lui Moise.
  Este o exagerare, deci o minciună sfruntată să consideri Legea lui Moise ca fiind temporală din moment ce cuprindea și Decalogul. Da, Ceremonia Jertfelor de animale putea fi temporală dar Sărbătorile Creatorului care includ și Sabatul săptămânal după cum arată Lev. 23:1-11, Nu, pentru că și Sabatul este o sărbătoare ca toate celelalte. Sabatul zilei a șaptea e unitatea de măsură a Sabatului anual, jubiliar și Milenial. Dacă acest Sabat e valabil atunci și celelalte care derivă din el sunt valabile și făcute pentru binele și mântuirea oamenilor.
  Deci, așa numitele Sabate Ceremoniale anuale, jubiliare și Mileniul sunt trepte ale Sabatului zilei a șaptea pe care trebuie să urce orice om mântuit.
  Mărturia lui Moise nu a fost pironită pe lemn pentru că ea cuprinde Decalogul așezat în Chivotul Mărturiei din Cortul Mărturiei. Acest Decalog este o mărturie împotriva noastră și care ne condamnă la moarte. Dar pentru că Mântuitorul a murit pe lemn în locul meu și al păcătosului, ca urmare, nu mai sunt condamnat de Decalog și nici de legea lui Moise. Deci aceste legi nu-și mai exercită efectul judiciar asupra mea dacă îl am pe Yahshua Mesia ca avocat.
  Legea Ceremonială a Jertfelor nu putea aduce desăvârșirea fără Mielul jertfit la 14 Nisan, între cele două seri, în anul 31 al erei noastre. De fapt Adam, Abel și toți sfinții VT și NT care au adus ca jertfe niște animale curate știau că acestea vor deveni desăvârșite prin Moartea Ispășitoare a lui Yahshua Mesia, și au adus aceste jertfe de animale în onoarea Marelui Creator care urma să moară în locul creaturii Sale.
  Vă rog, nu vă împietriți inimile ca la Masa Meriba din timpul lui Moise!
  Este anitsemitică doctrina după care Sabatele Ceremoniale (care nu erau numai ale lui Moise ci au fost și ale Patriarhilor dinaintea lui), au fost desființate pe lemnul Golgotei de către Cel care s-a jertfit pentru noi și care a declarat că El nu deființează Legea lui Moise. Această vină planează și asupra capului dv. și nu se știe dacă va fi iertată vreodată.
  Nu sunteți Israelul spiritual? Nu mai aplicați legea ceremonială împotriva homosexualilor din Biserică? Voi singuri v-ați tăiat creanga mântuirii de sub picioarele voastre.

Trackbacks

 1. Daca sufletul exista, totul e permis… | AteiAgnostici.Ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: