Sări la conţinut

Albert Einstein era ateu?

27/09/2010

Binenteles ca nu, dar nici crestin asa cum o spun multi. Nu putem stii cu certitudine si in totalitate gandurile acestui geniu. Degeaba ateii si crestinii incearca sa il atraga pe Einstein fiecare de partea lor studiind spusele acestuia. Nu avem cum sa aflam, nu mai este in viata. Totusi, avem destul de multe mosteniri din partea acestui om ce a revolutionat stiinta prin cercetarile facute.

Ce coeficient de inteligenta ai? 100, sau 120? Sau poate ai chiar 140? Te apropii de Einstein? Haideti sa vedem ce a spus una dintre cele mai mari minti care au existat vreodata: „Oricine este cu adevarat interesat de cercetarea stiintifica se va convinge ca exista un spirit care se manifesta in legile Universului, un spirit cu mult superior celui omenesc, si in fata caruia modestele noastre puteri trebuie sa se simta umile.”

Einsten mai zicea: „Toata cunoasterea noastra este una scolareasca.”

Multi au pretins ca Einsten era ateu, dar declaratiile lui resping total aceasta idee. El a spus: „In fata armoniei cosmosului, pe care eu, cu mintea mea limitata, sunt in stare sa o recunosc, inca mai sunt oameni care sustin ca nu exista Dumnezeu. Dar ce ma infurie cu adevarat este faptul ca ma citeaza pe mine pentru a-si sustine aceste pareri.” Acest citat parca este o proorocie pentru ceea ce se intampla astazi printre ateisti.

Einstein continua si spune: „As vrea sa stiu cum a creat Dumnezeu lumea aceasta. Nu sunt interesat de un fenomen sau altul, de vreun element sau altul. Vreau sa-I cunosc gandurile. Restul sunt detalii.”

Gandurile lui Dumnezeu se afla in Biblie, acolo ni se spune cum Dumnezeu a creat lumea. Problema cea mare este ca Biblia nu este doar o carte de istorie ci este si o carte morala acesta fiind motivul pentru care pacatosii refuza sa o accepte.

Pe la varsta de 34 de ani Einstein spunea fara nici o rusine: „Am decis in mod categoric ca, atunci cand imi va sosi ceasul, sa ma intorc in tarana cu minimum de asistenta medicala, iar pana atunci sa pacatuiesc dupa placerea inimii mele netrebnice.”

Cu doua luni inainte de oartea sa, Einstein a spus: „Pentru un om incovoiat de batranete, moartea vine ca o usurare. Simt acest lucru cu destula forta acum ca eu insumi am imbatranit si am ajuns sa privesc moartea ca pe o datorie veche, care trebuie in cele din urma platita. Totusi instinctiv, facem tot ce ne sta in putinta pentru a amana bilantul final. Acesta este jocul pe care il joaca Natura cu noi.”

Deci Einstein instinctiv stia de un „bilant final” despre care Biblia spune ca este Judecata finala cand fiecare om va fi adus sa isi plateasca datoria in fata Dreptatii pentru ca a incalcat Legea lui Dumnezeu. Pana la urma orice om va fi „prins” si va trebui sa capituleze in fata mortii chiar daca toata viata a ignorat-o.

De aceea impaca-te azi cu Dumnezeu prin Iisus Hristos. Pocaieste-te de pacatele tale si pune-ti credinta in jertfa Lui Iisus Hristos de pe Golgota.

18 comentarii leave one →
 1. ateu permalink
  27/09/2010 7:14 am

  Primul paragraf este foarte adevarat. totusi cel a facut acest comentariu , indiferent cine si ce este , a strict totul. In acest text se deducem ca A.E. era un sceptic , ca mai tarziu sa-i rastalmaceasca cuvintele si sa spuna ca era un mare crestin.

  • 27/09/2010 7:47 am

   Da, am spus ca nu era crestin, totusi nu a spus ca totul a aparut din nimic asa cum o spun multi astazi. A fost de acord ca Cineva a creat totul desi nu credea intr-un Dumnezeu personal.

   • eminescinescu permalink
    27/09/2010 10:19 am

    Claudiu,

    Nu inteleg ce legatura are Einstein legat de pozitia ta ca si crestin …. ?, vrei sa aduci acest argument [ adica argumentul Einstein ] in ati sustine credinta … ?, daca da !, atuncea esti pe departe sa intelegi ce inseamna cu adevarat ateu … cel putin din pc meu de vedere Einstein era mai mult ateu decat credincios … si asta pt ca nu venera nimic de genu supranaturalului …

    Faptul ca el a fost un geniu si ca a ajuns intr-un impas in care a ajuns sa recunoasca sau sa creada intr-o forma sau alta un „ceva” superior lui …. acesta nu e deloc un argument in care sa iti sustina ideologia si asta pentru ca mai toate geniile care au calcat pe acest microscopic fir de praf [adica Terra] care e pierdut in vastitatea Universului, au ajuns intr-un impas si asta pt ca la acel moment nu vedeau alta cale, dar paradoxal cum timpu trece pt ca asta ii place sa faca … apareau alte genii care rezolvau problema care pt altul i se parea ca e lucrarea unei entitati super inteligente … ca sa ma intelegi mai bine vizioneaza urmatorul clip : http://www.youtube.com/watch?v=0vrpPPV_yPY

    respect.

   • 27/09/2010 3:54 pm

    Vad ca stii raspunsurile la toate, chiar si cand vine vorba ca Einstein a recunoscut ca exista Cineva ce a creat totul, tot gasesti o explicatie pentru care s-a intamplat asta.

 2. 27/09/2010 8:52 am

  Daca spui ca Einstein nu a fost nici ateu, nici crestin, ce concluzie tragi tu de aici? Eu nu am inteles cum rezulta din asta ca trebuie sa fim cu totii crestini.

  Faptul ca Einstein a fost ateu (sau oricare alta personalitate) nu este un argument pentru ateism. Daca vreun ateu iti spune ca-i ateu deoarece si Einstein a fost tot ateu, spune-i ca se afla intr-o mare eroare ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Apelul_la_autoritate ).

  Exista un singur motiv pentru a fi ateu: lipsa argumentelor celor care propovaduiesc credinta (fie ca-i vorba despre crestinism, fie ca este vorba de alte credinte, toate argumentele voastre pe care le-am intalnit sunt apa de ploaie – adica pline de greseli). In rest, prea putin conteaza…

  PS: Opinia lui Einstein despre religia ta:
  Cuvantul «dumnezeu» nu este nimic altceva pentru mine decat expresia si produsul slabiciunii umane, Biblia este o colectie de legende onorabile, dar primitive, care sunt, in orice caz, destul de copilaresti
  Sursa: http://www.relativitybook.com/resources/Einstein_religion.html

  Dar, cum spuneam, parerea lui Einstein nu este in sine un argument imbatabil. Einstein este o autoritate in fizica (si chiar si acolo a gresit, vezi parerea lui despre mecanica cuantica), nu in teologie. 🙂

  • 27/09/2010 3:52 pm

   Unul ca Einsten nu este de nebagat in seama cand vine vorba de existenta lui Dumnezeu.

   • eminescinescu permalink
    27/09/2010 5:15 pm

    Claudiu,

    De ce nu … ?, exact cum a zis @abis , faci apel la autoritate … tu crezi in d-zeu pt ca ti-au zis alti ?,[ Ray Comfort ] sau …. ? e irelevant daca Einstein a crezut sau nu in D-zeu … urmareste clipul care l-am postat mai sus, poate intelegi eroarea pe care ai creat-o.

    respect.

   • 28/09/2010 11:00 am

    Claudiu: „Unul ca Einsten nu este de nebagat in seama cand vine vorba de existenta lui Dumnezeu”

    Ok, daca tu tii mortis… Hai sa-l bagam in seama. Spune Einstein:

    Cuvantul «dumnezeu» nu este nimic altceva pentru mine decat expresia si produsul slabiciunii umane

    Asa ca lasa-ma cu argumentul „Einstein” cand vine vorba sa-ti promovezi crestinismul.

   • Feynman permalink
    23/12/2010 11:54 pm

    Ok, atunci baga in seama ca Einstein a spus ca sunteti niste mincinosi, si ca mintit in mod sistematic cu privire la credinta lui.

 3. 28/09/2010 8:48 am

  Am zis ca nu mai comentez aici, totusi merita recomandat:
  http://adrianarvunescu.wordpress.com/2010/05/07/einstein-si-religia/
  si http://adi.trei.ro/?p=760

  • 29/09/2010 8:02 pm

   Nu am timp acum sa citesc articolele tale, si aprob comentariul nu neaparat pentru ca as fi de acord cu ele. Il aprob pentru ca si altora le-am aprobat link-uri. Totusi pe viitor as dori sa veniti cu ceva in scris.

 4. 28/09/2010 1:36 pm

  Inca ceva. Daca Einstein este pentru tine o autoritate atunci cand vine vorba de religie, desi el este recunoscut universal ca un geniu in fizica, iti aduc aici vorbele altor oameni de valoare asemanatoare remarcati in alte domenii:

  “Biserica spune că Pământul este plat dar eu ştiu că este rotund pentru că am văzut umbra lui pe Lună şi am mai multă încredere în o umbră decât în Biserică.” – Ferdinand Magellan

  “Toţi oamenii care gândesc sunt atei.”- Ernest Hemingway

  “Toate religiile sunt întemeiate pe teama celor mulţi şi pe isteţimea câtorva.”- Stendhal

  “Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost.”- Voltaire

  “Se poate ca rolul nostru pe această planetă să nu fie slăvirea lui Dumnezeu, ci crearea lui.”-
  Arthur C. Clarke

  “Biblia este cea mai puternică forţă pentru ateism concepută vreodată.”- Isaac Asimov

  “Religia este o rămăşiţă a copilăriei inteligenţei noastre.”- Bertrand Russel

  “Religia este capodopera artei de a dresa animalele, deoarece dresează oamenii cum să gândească.”- Arthur Schopenhauer

  “Nu mă deranjează părţile pe care nu le înţeleg din Biblie, ci părţile pe care le înţeleg.”- Mark Twain

  “Credinţă înseamnă a crede ceea ce ştii că nu e adevărat.”- Mark Twain

  “Vrea Dumnezeu să împiedice răul dar nu poate? Atunci este neputincios.
  Poate dar nu vrea? Atunci e răuvoitor.
  Vrea şi poate? Etunci este diabolic.”- Epicur

  “Modul de a vedea, prin credinţă, este de a închide ochiul raţiunii.”- Benjamin Franklin

  „Religia este o iluzie şi îşi derivă puterea din faptul că se potriveşte cu dorinţele noastre instinctuale.”- Sigmund Freud

  “Puneţi la îndoială cu îndrăzneală până şi existenţa lui Dumnezeu pentru că, dacă ar fi unul, trebuie cu atât mai mult să fie de acord cu omagiul raţiunii decât al fricii oarbe.”- Thomas Jefferson

  “Nu pot crede că acelaşi Dumnezeu care ne-a înzestrat cu simţ, raţiune şi intelect, a făcut asta cu scopul ca noi să uităm să le folosim.”- Galileo Galilei

  “Credinţa: să nu vrei să ştii ce este adevărat.”- Friedrich Wilhelm Nietzsche

  “Din paradis lipsesc toţi oamenii interesanţi.”- Friedrich Wilhelm Nietzsche

  “Şi dacă ar exista un Dumnezeu, cred că este foarte improbabil ca el să aibă atâta vanitate încât să se simtă jignit de cei care se îndoiesc de existenţa lui.”- Bertrand Russel

  “Dacă ignoranţa faţă de natură a dat naştere la zei, atunci cunoştinţele despre natură îi vor distruge.”- Baron D’Holbach

  “Nu este la fel ca în Biblie, că Dumnezeu a creat omul în propria sa imagine. Dar, dimpotrivă, omul l-a creat pe Dumnezeu în propria sa imagine.”- Ludwig Feuerbach

  „Cu sau fără religie, oamenii buni vor face lucruri bune, iar oamenii răi vor face lucruri rele, dar ca oamenii buni să facă lucruri rele e nevoie de religie.”— Steven Weinberg

  “Cele mai groaznice şi cele mai crude crime pe care istoria le-a înregistrat au fost comise sub adăpostul religiei sau al altor motive la fel de nobile.”- Mahatma Gandhi

  „Ceea ce se afirmă fără dovezi poate fi respins fără dovezi”- Christopher Hitchens

  “Religia este considerată de oamenii obişnuiţi ca fiind adevărată, de către înţelepţi ca fiind falsă, de conducători ca fiind utilă”- Seneca cel Tânăr

  “Oamenii nu comit vreodată crime cu atâta dedicare şi cu atâta bucurie ca atunci când o fac din motive religioase”- Blaise Pascal

  “Nu poţi convinge un credincios de nimic; credinţele lor nu se bazează pe dovezi, ele se bazează pe nevoia adânc înrădăcinată de a crede.”- Carl Sagan

  “Este de departe mai bine să se înţeleagă universul aşa cum este el de fapt decât să se persiste în amăgire, oricât de satifăcătoare şi liniştitoare ar fi.”- Carl Sagan

  “Religia este excelentă pentru a controla oamenii obişnuiţi.”- Napoleon Bonaparte

  Ce zici, nu-i asa ca parerea unora ca cei citati nu poate sa nu fie bagata in seama, nu?

  Nu mi-ai raspuns la intrebarea ce concluzie tragi din faptul ca Einstein nu a fost crestin, ca a respins ipoteza unui Dumnezeu personal. Daca un astfel de geniu a respins crestinismul, cine suntem noi pe langa el ca sa-l acceptam? (*)

  (*) asta este unul dintre modurile de utilizare a „apelului la autoritate”, la fel de corect sau la fel de gresit cum l-ai folosit si tu. 🙂

 5. Pavel permalink
  14/12/2010 6:14 pm

  O cearta fara rost .Nu o sa-si schimbe nimeni pareriile asa usor .Exista pe lumea asta persoane care ar putea lua aceste citatele pe rand si sa-si bata joc de ele . De asemenea exista persoane care ar putea convinge pe cele de dinainte ca Dumnezeu nu exista . Inteligenta nu are limite din aceasta cauza nu putem sa zicem ca un om care este cel mai inteligent de pe lumea asta este cu adevarat inteligent . Pana la urma conteaza sa cautam adevarul si sa nu pierdem timpul si sa zicem ca l-am gasit .

  • 15/12/2010 10:49 pm

   @pavel,

   Si cum recunosti adevarul sau cu ce metode il poti descifra daca nu ne folosim inteligenta … ? iar fraza aceasta practic e nonsens ” Inteligenta nu are limite din aceasta cauza nu putem sa zicem ca un om care este cel mai inteligent de pe lumea asta este cu adevarat inteligent . „

   • costinel permalink
    05/08/2013 1:12 pm

    se refera la faptul ca daca un om inteligent face o afirmatie chiar si fara dovezi, asta nu presupune neaparat ca este adevarat ce a zis deoarece exista si alte forte mai inteligente care ii pot nega cele spuse…adica daca tie iti spun oamenii de stiinta ca evolutia e adevarata, exista oameni de stiinta mai inteligenti care iti pot demonstra ca nu-i adevarata 🙂 si la randul lor alti oameni care intr-un final se poate ajunge la inteligenta absoluta(maxima) care iti poate spune care-i adevarul…insa asta o dobandeste doar creatorul

   • 22/11/2013 8:49 am

    Acesti oameni de stiinta mai inteligenti, cum ai ajuns sa stii ca sunt mai inteligenti si ca ce spun ei este adevarat? Cumva prin credinta?

 6. paul permalink
  24/11/2011 8:25 pm

  ”Gandurile lui Dumnezeu se afla in Biblie, acolo ni se spune cum Dumnezeu a creat lumea.”…………………………………………………………………………………………………………………………………………mi se pare o prezentare partinitoare ca si cand biblia este singura scriere spirituala autentica ,ce nu are nici o corespondenta in alte culturi din si din alte timpuri……. va rog sa priviti mai mult in jurul vostru si o sa vedeti ca spiritualitatea este rasfranta in toate culturile si timpurile ……si mai mult decat atat spiritualiattea e independenta de religie iar o religie fara spiritualitate e moarta .

 7. flori permalink
  13/12/2013 4:18 am

  mai inainte de toate nu era ateu, Einstein isi folosea o parte mai mare de creier deci fata de altii era anormal, asa ca ii putea fii afectata gandirea, mai ales ca ce tine de credinta se gaseste intr-o alta parte a creierului in subconstient, unii zic ca ar fi in glanda pineala altii in alte partii s.a.m.d. ati priceput voi idea

  daca am facut greseli de ortografie sorry dar nu sunt specializata in lb. romana, asa ca imi permit 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: