Sări la conţinut

„Unde-i lege nu-i tocmeala” (3) – Dragostea lui Dumnezeu

18/08/2010

Am ramas la concluzia ca dragostea nu are nimic de-a face cu dreptatea. Adica un judecator drept si bun ar trebui sa respecte legea si sa ia masuri conform dreptatii chiar daca inculpatul\vinovatul este fiul sau.

Am vazut in articolul precedent ca imparatul Darius nu a putut face nimic decat sa aplice pedeapsa pentru incalcarea legii date tot de el. Dragostea lui nu l-a putut salva pe Daniel din groapa cu lei, deoarece dreptatea isi cerea tributul.

Intr-un alt articol vorbeam despre o Lege a naturii umane pe care omul o respecta sau doreste sa o respecte. Omul intotdeauna are in mintea lui niste idealuri sau legi dupa care judeca pe altii si in functie de care ar dori ca ceilalti sa se comporte fata de el, fata de altii sau in societate. Aceasta Lege este scrisa de Dumnezeu in constiinta noastra.

Orice om stie ce inseamna „apasarea constiintei” si am explicat in articolul acesta, ca legea morala nu este un instinct si nici ceva pe care oamenii il invata de mici deoarece toti oamenii de pe tot pamantul se ghideaza dupa aproape aceleasi legi si reguli.

Romani 2:14 spune: "Când neamurile – care nu au Legea – fac în mod natural lucrurile Legii, prin aceasta, ele, care nu au Legea, îşi sunt singure lege. 15 Ele arată astfel că lucrarea Legii este scrisă în inimile lor. De asemenea, şi conştiinţa lor arată că acest lucru este adevărat, întrucât gândurile lor fie se acuză, fie se scuză între ele."

Ceea ce spune apostolul Pavel este foarte adevarat, testabil si logic, nu vorbim de ceva care nu este palpabil stim foarte bine ca orice om are o constiinta si ea este pusa acolo de Dumnezeu.

La inceput, dupa caderea omului in pacat, Biblia spune despre oameni in Genesa 6:5: „Domnul a văzut că răutatea omului era mare pe pământ şi că toate întocmirile gândurilor din inima lui erau îndreptate în fiecare zi numai spre rău.”

Vedem si astazi acelasi lucru, oamenii nu se fac din ce in ce mai buni ci din ce in ce mai rai, vedem si auzim peste tot de crime, violuri, avorturi in numar inimaginabil de mare, inselaciune, minciuna, adulter, boli cu transmitere sexuala etc.

Totusi Dumnezeu nu l-a lasat pe om fara o lege, a pus-o in interiorul lui si a lasat-o si scrisa pe cele doua table de piatra, Cele Zece Porunci, astfel incat omul sa poata sa se ghideze dupa acestea in viata de zi cu zi, dar care aduc totusi condamnare si pedeapsa pentru cine le incalca si am vazut in articolele precedente ca legea atrage dupa sine anumite masuri ce sunt luate in cazul incalcarii ei.

Acum, ne uitam la noi si spunem ca deja am incalcat aceasta lege, deja am mintit, deja am furat, deja am avut relatii sexuale in afara casatoriei (Isus spune ca orisicine se uita la o femeie ca s-o pofteasca a si preacurvit cu ea ininima lui – Matei 5:28), am inselat, am poftit la bunurile aproapelui. Aceasta lege o vedem scrisa si ne dam seama ca am incalcat-o dar mai exista una nescrisa care depune marturie impotriva noastra si este chiar in interiorul nostru, aceea lege interioara, constiinta, ne atentiona mereu cand greseam cand faceam ce nu trebuie si de multe ori o impingeam in spate in subconstient. Multi nu mai suporta vocea constiintei si aleg sa isi curme viata, atat de greu este sa fie incarcata si sa te apese mereu.

Observam ca suntem vinovati inaintea lui Dumnezeu si in mod logic este in totalitate drept sa fim pedepsiti, iar pedeapsa este toata eternitatea in iad. Poate spuneti ca este prea de tot, prea groaznic, ca este o pedeapsa prea mare pentru niste oameni. Cititi „Iadul – o pedeapsa prea aspra” si „De ce trimite Dumnezeu pacatosii in iad” si veti vedea ca si pedeapsa iadului este justa.

Acum sa ne amintim ca Dumnezeu este bun, milos, plin de dragoste asa cum Il descrie Biblia dar si drept. Cum am spus, dragostea nu poate fi amestecata cu dreptatea. Credeti ca Dumnezeu nu iubeste fiintele pe care le-a creat? Este cam greu sa spui „DA” cand stii ca va pedepsii pe atatia si ii va trimite pentru totdeauna in iad. Totusi o va face din cauza dreptatii nu din cauza dragostei.

Si pentru ca Dumnezeu este dragoste (1Ioan 4:8), cum si-a exercitat Dumnezeu acest atribut si cum l-a revelat oamenilor?

Ioan 3:16 spune asa: "Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică."

In dragostea lui nemasurat de mare, Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau pe cand eram noi inca pacatosi, adica pe cand noi nu faceam decat rau impotriva Lui, sa moara pe o cruce in locul nostru. Biblia spune ca Iisus Hristos a devenit blestem in locul nostru si a luat asupra lui toate faradelegile noastre (incalcarile noastre de lege) si a fost pedepsit de Dumnezeu in locul nostru.

2Corinteni 5:19 spune ca „Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu Sine, neţinându-le în socoteală păcatele lor…”. Nu este aceasta o dragoste mare astfel incat chiar Creatorul sa vina pe pamant sa ierte pacatele oamenilor in felul acesta josnic? El a venit intr-o iesle nu ca un rege desi ar fi putut, a trait printre oameni ca unul dintre ei desi era Dumnezeu, s-a lasat scuipat, s-a lasat batjocorit si in final a murit pe o cruce, ucis de cei pe care El i-a creat.

Eu, Claudiu, nu am putut si nu pot ramane indiferent la vederea acestor lucruri, sa stiu ca viata mea inainte era in totala opozitie fata de Dumnezeu si totusi El m-a iubit si si-a dat viata si pentru mine este un har pe care nu il pot cuprinde.

De aceea si pe tine te rog si te sfatuiesc sa nu amani sa te pocaiesti de pacatele tale (sa te intorci din ele cu parere de rau) si sa crezi ce a facut Isus. El a inviat, a invins moartea si sta la dreapta Tatalui ca aparator al tuturor celor care se incred in El.

Astfel, Dumnezeu poate sa satisfaca dreptatea si totusi sa ne elibereze de pacatele noastre. Dreptatea a fost indeplinita in Iisus Hristos, tu trebuie doar sa primesti acest dar pe care ti-l face Dumnezeu.

Si nu uitati, faptul ca Dumnezeu are rabdare si asteapta sa va intoarceti la El este tot o dovada a dragostei Sale fata de voi.

On topic:

18 comentarii leave one →
 1. 18/08/2010 9:00 pm

  Și cum demonstrează asta că nu există atei?

  • 18/08/2010 9:05 pm

   Dar nu am spus ca o sa demonstrez asta, demonstratia pe care o ceri este foarte simpla si o gasesti in header-ul site-ului. In schimb ar fi bine sa citesti tot articolul si sa iti pui niste semne de intrebare cu privire la viata ta.

 2. 18/08/2010 9:18 pm

  Asta mi se părea că ar fi intenția pornind de la primul articol.

  Headerul nu demonstrează decât că nu știi ce e un ateu.

 3. 19/08/2010 9:25 pm

  Și mi-ai spus că îmi explici(sau măcar să mă trimiți către o explicație) ce crezi că realizezi dacă reușești cumva să demonstrezi(și să convingi un procent sensibil de oameni de validitatea argumentului tău) că toți ateii sunt de fapt agnostici. Nu caut ceartă, vreau doar să înțeleg.

  • 20/08/2010 6:26 pm

   E.D…care e de fapt faza? Care este scopul tau? Vad ca il iscodesti tare pe Claudiu:)
   Dupa mine, exista o prapastie insurmontabila intre ateisti si credinciosi… pe care doar gratia lui Dumnezeu o poate bridgiui…desigur, Claudiu ar putea sa sustina ca el este instrumentul prin care Dumnezeu isi face lucrarea:)
   Problema apare cand faptul ca el vrea sa isi foloseasca ratiunea sa te convinga pe tine… se loveste de lipsa ta de bunavointa… mult mai mare decat rationalitatea lui!

   • 30/08/2010 9:00 pm

    „Dupa mine, exista o prapastie insurmontabila intre ateisti si credinciosi…”

    Da , si unii , si ceilalti cred ca au adevarul de partea lor.

    Cred ca ar fi bine sa nuantam mai puternic : atei si crestini !
    Ateu e cel care nu crede in Dumnezeu , ci nu cel care nu crede…pur si simplu.

 4. 20/08/2010 10:49 pm

  Scopul este foarte simplu, l-am enunțat și e similar cu întrebarea ta. Dorință de cunoaștere.

  Dacă prin lipsă de bunăvoință te referi la afirmația legată de header, momentan rămân ferm în ce am spus. Ateismul ține de credință, de lipsa ei mai bine spuns, iar agnosticismul de cunoaștere, mai precis de lipsa sau imposibilitatea cunoașterii. Toți ateii sunt agnostici, pentru că în lipsa unor dovezi incontestabile și conform facturii lor intelectuale, ba chiar al caracterului lor natural, nu își pot lepăda conștiința de sine unei entități superioare. La fel și credincioșii în mare parte sunt agnostici(unii consideră că au avut contact direct cu divinitatea), însă având altă factură intelectuală, alt caracter, ajung să creadă.

  Din nou, acum că am demonstrat că toți ateii sunt agnostici, cu ce îl ajută?

  Nu vreau să par agresiv, însă dacă apar astfel în ochii tăi, îmi cer scuze și voi încerca ca pe viitor să-mi revizuiesc tonul.

  • 22/08/2010 6:40 am

   Prin „cunoastere” te referi ca vrei sa afli de ce Claudiu sustine ca nu exista ateisti?:)

  • 22/08/2010 7:55 pm

   Imi cer scuze ca raspund asa de tarziu. Apreciez modul tau de a aborda problema asa de calm. Chiar sunt bucuros sa vad acest lucru.

   Ceea ce gandesc eu este ca pe orice cale ai merge trebuie sa fii sigur ca este cea adevarata/corecta deoarece cred ca viata este prea scurta ca sa o irosesti pe lucruri de care nu esti sigur 100%.

   de aceea consider ca este important sa demonstrez ca de fapt ateii nu sunt 100% siguri de inexistenta lui Dumnezeu (ma refer la Dumnezeul Bibliei implicand tot ceea ce spune ea) si sunt agnostici (adica nu stiu cu siguranta daca Dumnezeu exista sau nu).

   Pe aceasta nesiguranta si necunoastere doresc sa purtam discutia.

   Exista niste realitati in noi pe care oamenii de stiinta incearca sa le explice cum ar fi comportamentul rau sau bun al oamenilor in anumite situatii.

   Cand eram in liceu, inainte sa devin crestin mintea nu imi statea deloc la lucruri bune, adica la scoala tot ceea ce vorbeam cu colegii tot ceea ce ne gandeam sa facem era spre rau, nicidecum spre bine. Si aici nu ma refer la situatii inevitabile cand esti nevoit sa faci binele ci la situatiile libere cand puteam sa aleg binele sau raul, intotdeauna ajungeam sa ne gandim numai la rau si sa facem numai rau.

   Asta este realitatea raului in vietile noastre, in vietile tuturor oamenilor. Ciudat si in acelasi timp interesant este ca Biblia are explicatie pentru aceste realitati. Oamenii de stiinta nu, si multi dintre ei pentru ca sunt evolutionisti nici macar nu accepta ideea ca explicatia ar putea fi Biblia.

   Dar daca citesti Biblia ca sa intelegi ce au vrut oamenii aceia sa scrie cu adevarat vei gasi multe raspunsuri. Adica nu sa citesti Biblia ca sa o combati, ci pur si simplu sa vezi de exemplu ce a vrut sa spuna apostolul Pavel cu epistola catre Romani, deoarece vorbeste despre niste lucruri care ti se par o nebunie la prima vedere, dar totusi nu sunt decat explicatia la niste realitati din viata noastra.

   • 23/08/2010 8:13 am

    „este important sa demonstrez ca de fapt ateii nu sunt 100% siguri de inexistenta lui Dumnezeu (ma refer la Dumnezeul Bibliei implicand tot ceea ce spune ea) si sunt agnostici (adica nu stiu cu siguranta daca Dumnezeu exista sau nu)”

    Pai bati la porti deschise aici. Toti ateii (sau daca nu toti atunci marea majoritate) spun acelasi lucru: nu stiu cu siguranta daca Dumnezeu (sau oricare alta zeitate) exista sau nu. Toti ateii (sau daca nu toti atunci marea majoritate) spun acelasi lucru: nu sunt 100% siguri de inexistenta Dumnezeului crestin (si la fel nu sunt siguri nici de inexistenta oricarei alte zeitati). Nu trebuie sa te chinui sa demonstrezi un lucru pe care ateii insisi il afirma. 🙂

    Vezi insa ca agnosticismul este altceva decat crezi tu si nu are legatura cu credinta-necredinta.

 5. 23/08/2010 5:02 am

  Mulțumesc.

 6. 31/08/2010 11:09 am

  crisuadi:
  „si unii , si ceilalti cred ca au adevarul de partea lor”
  Te inseli. Ca sa poti spune ca ai adevarul de partea ta trebuie sa manifesti o credinta. Eu sunt unul dintre ateii care scrie aici. Nu am spus nicaieri „eu cred ca…” asadar nu am de ce sa cred ca adevarul ar fi de partea mea. Eu spun doar ca nu stiu care este adevarul (in privinta existentei zeilor), nu fac in privinta lor afirmatii pe care sa le cred adevarate sau altfel.

  Eu judec doar argumentele voastre. In momentul in care voi intalni un argument solid in favoarea unei propozitii de genul „cred ca…” voi incepe sa cred si eu, pana atunci nu cred nimic. Asadar, nici nu pot spune ca am adevarul de partea mea, pentru ca nu stiu care este adevarul ala, in ceea ce priveste existenta zeilor.

  „Ateu e cel care nu crede in Dumnezeu , ci nu cel care nu crede…pur si simplu”
  Deci dupa tine un credincios musulman este ateu? Un credincios al oricarei alte religii, este un ateu? Iar o persoana lipsita de credinta, deci are nu crede pur si simplu, ce este?

  Daca vrei sa folosesti definitia asta, nu te vei intelege cu nimeni… Asta pentru ca marea majoritate a oamenilor inteleg prin ateu „persoana lipsita de credinta in existenta zeilor” (aici fiind inclusi atat Dumnezeul crestin, cat si toate celelalte forme de divinitate venerate de omenire). Asta este forma sustinuta de marea majoritate a dictionarelor, de filosofi, de ateii insisi. Si de marea majoritate a credinciosilor.

  • eminescinescu permalink
   02/09/2010 12:21 pm

   abis,

   Aicea tind sa te contrazic si asta pt ca eu cel putin de cand sunt ateu, am dat peste crestini care habar nu au cu ce se manca pozitia de ateu si asta pt ca uni m-au facut satanist, alti ca nu cred in absolut nimica sau alti ziceau ca ateul crede ca d-zeu nu exista … nici unul dintre cei cu care am interactionat eu nu au dat peste aceasta explicatie : ” lipsa de credinta intr-o divinitate din motiv ca nu a fost si nu este dovedita existenta ei/lor”. Unul chiar mi-a zis „ateu/stanist … tot una e „, poate rationamentul legat de definitia sau explicatia pozitiei de ateu, il gasesti mai des poate in tarile occidentale sau nordice…. insa la noi, populatia nu e educata pe criteriu acesta si in mare parte mai degraba superstitioasa decat crestina.

   respect.

   • 02/09/2010 4:17 pm

    Scrie mare pe banner că ateii nu există; cum speri să descrii ceva ce nu există? La fel ca toate creaturile mitologice și ateul apare în diferite forme în cultura populară. Uneori ca un mâncător de copii, alteori ca un adorator al diferiților demoni, sau chiar ca un om care și-a cercetat un pic sistemul de valori și nu simte nevoia să îl valideze prin credința veche de mai bine de 2000 de ani a unor păstori orientali. Dar ateii nu există, așa că dezbaterea asta nu are niciun scop.

   • eminescinescu permalink
    03/09/2010 1:28 pm

    Engineered_Dream,

    Prin explicatiile tale nu faci altceva decat sa creezi oximoroane … si asta pt ca in definitia ateismului apare lipsa de inchinare, rugaciune, adorare, credinta … a unei entitati ce tine de supranatural .. si aicea intra : spirite,stafii,demoni, statan, lucifer, diavol, d-zeu, Iahve, Eli, Elohim, Allah, Crisna, Thor, Ra si multi multi alti ….

    respect.

 7. 03/09/2010 3:47 pm

  Domnule eminescu,

  Nu mă respectați și nu aveți de ce să o faceți, pentru că nu consider să fi făcut ceva care să vă câștige această atitudine. Formula devine obositoare și face trimitere la modul de adresare specific unor subculturi nu foarte…plăcute.

  Cât despre comentariul meu, speram să fie evident că nu intenționam să ofer o definiție clară, obiectivă și aplicabilă ateismului, mai ales în condițiile în care îmi pare destul de greu ca o asemenea definiție să existe și în același timp să fie destul de exhaustivă încât să apară interpretări favorabile sau nu anumitor grupuri. Doream însă să vă atrag atenția, într-un mod parțial umoristic, asupra locului unde se poartă discuția.

  • eminescinescu permalink
   03/09/2010 7:40 pm

   Engineered_Dream,

   Partea cu respectul e o forma de a-mi arata afectiunea, empatia, morala, etica, fata de cel cu care port un dialog / polemica … nu e o forma de alterata a respectului … imi pare rau ca ai ajuns sa o consideri asta. Nu intentionez sa par arogant sau sa dau dovada de sarcasm prin faptul ca inchei un text prin „respect” …..

   p.s. respect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: