Sări la conţinut

Legea Moarala nu este un instinct – „Instinctul tău de turmă este adormit. Trezeşte-l”

24/06/2010

O altă modalitate de a vedea că Legea Morală nu este doar unul dintre instinctele noastre este următoarea: Dacă două instincte sunt în conflict, şi în gândirea creaturii nu există nimic altceva decât cele două instincte, este evident că instinctul cel mai puternic trebuie să învingă. Dar în acele momente când suntem foarte conştienţi de Legea Morală, ea pare să ne spună de obicei să luăm partea celui mai slab dintre cele două impulsuri.

Probabil că vrei să fii în siguranţă mai mult decât vrei să ajuţi pe un om care se îneacă: dar Legea Morală îţi spune să-l ajuţi cu toate acestea. Deseori ea ne spune să încercăm să facem impulsul bun mai puternic decât este el în mod natural. Vreau să spun că deseori noi considerăm că este de datoria noastră să stimulăm instinctul de turmă, prin trezirea imaginaţiei, prin stârnirea milei şi aşa mai departe, ca să adunăm energie suficientă pentru a face lucrul potrivit.

Dar este evident că noi nu acţionăm din instinct atunci când ne propunem să întărim mai mult un anumit instinct. Lucrul care îţi spune: „Instinctul tău de turmă este adormit. Trezeşte-l”, nu poate fi însuşi instinctul de turmă. Lucrul care îţi spune care notă de la pian trebuie să fie cântată mai tare nu poate fi nota însăşi.

3 comentarii leave one →
 1. Feynman permalink
  09/07/2010 5:56 am

  „de obicei să luăm partea celui mai slab dintre cele două impulsuri.”

  Doar ca la voi e pervertit instinctul ala de conditionarea cu viata vesnica si tortura eterna: la voi orice faceti ‘in numele domnului’ e de fapt datorat celui mai puternic instinct: cel de conservare. Vreti sa traiti etern si nu in chinuri.

  • 09/07/2010 6:39 am

   Daca ai studia Biblia nu ai mai spune aberatiile acestea Feynman. O sa iti arat ce faci. Se da textul: „Mergeam pe strada si dintr-o data pe partea stanga zaresc un bordel. Ma gandesc putin si intru. La intrare zaresc o femeie, intru in vorba cu ea si ii vestesc Evanghelia.”

   Cand analizezi aceasta fraza tu vezi doar ca am intrat intr-un bordel si incepi sa spui si la altii ” Claudiu a intrat intr-un bordel”, gandindu-se normal la ca orice om intra acolo pentru a-si satisface placerile pacatoase. Dar niciodata nu mai precizezi ce am facut dupa ce am intrat acolo.

   La fel faci si cu Biblia, nu ai studiat indeajuns. Cand ateii citesc Biblia, o citesc pana cand dau de un verset mai „ciudat”, il scot de acolo si spun… „ia uite ce scrie aici, v-am prins”.

   • Feynman permalink
    13/07/2010 5:48 am

    Daca ai fi studiat Biblia nu ai mai spune aberatiile astea, Claudiu. Tu n-ai studiat Biblia, ai studiat ceea ce ti-au spus altii despre Biblie, in timp ce-o citeai.
    Din pacate, ai „priceput” ce ti-au zis aia, dar n-ai inteles nimic din Biblie.

    In rest, nu-ti mai da cu presupunerile, ca din pacate pentru tine, contrazic realitatea. Sunt inventii de-ale tale, nu pune prostia ta despre bordel pe seama mea, e scoasa de la cap la coada de tine, eu n-am nici o treaba cu ea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: