Sări la conţinut

Legea Morala nu este un instinct

23/06/2010

„Ceea ce numiţi Lege Morală nu este oare pur şi simplu instinctul nostru de turmă, care s-a dezvoltat la fel ca şi toate celelalte instincte ale noastre?”

Eu nu contest că noi avem un instinct de turmă, dar nu aceasta înţeleg eu prin Lege Morală. Noi toţi ştim ce înseamnă să fii împins de instinct – de instinctul de dragoste maternă, de instinctul sexual sau de instinctul de hrănire. Înseamnă că simţi o nevoie sau o dorinţă puternică de a acţiona într-un anumit mod: Şi, desigur, uneori noi simţim o asemenea dorinţă să ajutăm pe altcineva: nu încape îndoială că dorinţa aceea este datorată instinctului de turmă. Dar a simţi dorinţa de a ajuta este un lucru cu totul diferit de a avea sentimentul că ar trebui să acorzi ajutor, fie că vrei, fie că nu vrei. Să presupunem că auzi un strigăt după ajutor de la un om aflat în pericol. Probabil că vei simţi două dorinţe – una este dorinţa de a da ajutor (datorită instinctului tău de turmă), cealaltă este dorinţa de a te feri de pericol (datorită instinctului de conservare). Dar vei descoperi în sinea ta, în afară de aceste două impulsuri, un al treilea lucru care îţi spune că ar trebui să urmezi impulsul de a ajuta şi că ar trebui să suprimi impulsul de a fugi. Acum, lucrul acesta care judecă între cele două instincte şi decide care dintre ele să fie încurajat, nu poate fi unul dintre ele. Este ca şi cum ai spune că partitura muzicală care îţi spune, la un moment dat, să cânţi la pian o anumită notă şi nu alta, este ea însăşi una dintre notele claviaturii. Legea Morală ne spune melodia pe care trebuie să o cântăm: instinctele noastre sunt doar claviatura.

Extras din cartea „Crestinismul redus la esente”
de C.S. Lewis
15 comentarii leave one →
 1. abis permalink
  23/06/2010 4:39 pm

  Cand auzi un strigat de ajutor simti doar doua lucruri:
  – dorinta de a ajuta
  – dorinta de a fugi pentru a te apara

  La unii oameni una dintre cele doua predomina, la altii cealalta; la unii oameni instinctul de conservare este mai accentuat, la altii este mai putin. Depinde in mare masura, bineinteles, si de situatia concreta: daca apreciezi ca riscurile sunt relativ mici dai ajutor, sau nu dai daca apreciezi ca sunt foarte mari (de ex. vezi ca un om se ineaca, dar tu nu stii sa inoti – prin urmare nu sari in apa rupa el).

  Nu inteleg unde vezi tu si al treilea impuls.

  Spre lectura: http://www.descopera.ro/stiinta/4869070-altruismul-suntem-programati-sa-fim-buni-si-totusi

  • 23/06/2010 5:05 pm

   Intodeauna este ceva care judeca intre cele doua. Si nu am spus ca este un alt impuls sau instinct. Am spus ca este o Lege morala. Daca am avea doar instincte ai vedea animale pe strada nu oameni. Ai vedea oameni care isi urmeaza instinctele sexuale fara sa se stapaneasca, oameni care nu discern… dar ce sa discearna… nu cumva daca este bine ceea ce fac sau este rau?

   Oamenii au instincte sexuale pe care stiu ca trebuie sa si le reprime si nu intotdeauna actioneaza conform acelor instincte. Deci exista altceva (Legea Morala, Naturala… sau cum vrei sa ii spui) care este in exteriorul instinctelor, adica nu este un instinct, prin filtru caruia oamenii ia decizii. La unii dorinta sexuala este predomina… dar nu intotdeauna actioneaza conform ei.

  • 23/06/2010 5:10 pm

   Si inca ceva, din ce ai scris imi dau seama ca nu ai inteles articolul sau pur si simplu nu vrei sa dai dreptate celor scrise. Este adevarul.

  • 24/06/2010 6:09 pm

   descopera.ro e un site de propaganda de 2 bani!
   Trebuie sa imi desconspir si eu convingerile relativ…neo-marxiste.
   Deci eu sunt de parere ce omul nu se naste nici bun, nici rau. Dau astfel o palma atat invataturii crestinismului contemporan, cat si evolutionistilor.
   Omul se naste cu potential! Insa se naste intr-o societate cu o influenta infinit mai cumplita decat „pacatul originar”!
   Unii primesc educatie, altii nu primesc. Apreciez ca educatia este mult mai importanta in deprinderea moralitatii decat dogmele unora sau altora despre moralitatea innascuta sau nu!

  • Feynman permalink
   09/07/2010 5:58 am

   La ei intotdeauna e instinctul de conservare: sa traiasca vesnic si sa evite chinurile 🙂

 2. 24/06/2010 11:32 am

  De ce exista politie sau lege penala ? pentru ca avem moralitatea innascuta si o practicam instinctual? daca aveam moralitatea ca instinct nu erau legi exterioare care sa reglementeze ca fapta x se pedepseste. de unde stiau cei care au facut legea penala ca e rau un anumit lucru atata timp cat e facut de om care are legea morala setata in creieras din fabrica … 🙂
  legea morala este in om ca virtualitate dar autoritatea ei deplina vine din exteriorul omului (cazut ),prin cuvantul lui Dumnezeu. au ramas urme vagi din moralitatea originara dar Dumnezeu vine si le rescrie prin Biblie.

  • Feynman permalink
   13/07/2010 1:21 pm

   Te rog sa-mi spui unde scrie in Biblie ca e imoral sa detii sclavi. Mersi anticipat. Sa inteleg ca daca Dumnezeu nu a scris in Biblie nimic relativ la asta, e moral sa detii sclavi? Da? De ce politia si legea penala ar fi impotriva? Cum de cei care au scris legea penala au stiut ca e rau sa detii sclavi, desi in Biblie nu se sufla un cuvintel?

   Serios, unii oameni sunt capabili sa rationeze, pe langa instinctul ala. Si pot sa-si dea seama de consecintele anumitor actiuni, astfel incat pot sa instituie restrictii pe anumite actiuni, pentru a impiedica anumite consecinte… stiu, e complicat pentru o gandire simplista. E mai simplu s-o dai in sus si-n jos cu Dumnezeu si caile necunoscute/misterioase.

   • 14/07/2010 4:18 am

    Cu nenumarate ocazii se specifica in Biblie ca toti oamenii sunt egali, ceea ce exclude din start sclavia.

   • Feynman permalink
    18/07/2010 12:17 pm

    Pentru Adi inconsistentele biblice nu reprezinta o problema, el isi alege de acolo ce-i place, ignora cu tupe restul, si „deduce” de acolo.

    Si nu, Biblia spune clar ca oamenii nu sunt egali, facand diferentieri masive intre oameni, de exemplu intre cei credinciosi si cei necredinciosi.

   • 20/07/2010 5:34 am

    Da, si eu fac diferente intre oameni si si tu faci (dupa criterii subiective si personale)… dar in Biblie se afirma clar ca, in fata lui Dumnezeu, toti oamenii sunt egali. Vezi Iliescu, Gorbaciov si altii, care Il fac pe Iisus socialist:)

 3. abis permalink
  24/06/2010 4:49 pm

  Claudiu, o sa iti raspund punctual:

  „Intodeauna este ceva care judeca intre cele doua. Si nu am spus ca este un alt impuls sau instinct. Am spus ca este o Lege morala.” – ai spus asa cum poti spune orice, asta nu inseamna ca este si adevarat. Adica asta trebuie sa demonstrezi, nu sa postulezi. Eu afirm ca nu este o lege morala absoluta care sa te determine sa alegi intre cele doua. Alegi uneori una, alteori alta, in functie de circumstante una dintre porniri este mai puternica uneori, alta este mai puternica alteori.

  „Daca am avea doar instincte ai vedea animale pe strada nu oameni. Ai vedea oameni care isi urmeaza instinctele sexuale fara sa se stapaneasca, oameni care nu discern…” – pai vedem si oameni care isi urmeaza instinctele fara sa se stapaneasca, vedem si oameni care le stapanesc… Vedem ca in multe cazuri si animalele si le stapanesc, se imperecheaza conform regulilor pe care le stabileste grupul, nu alandala.

  „Deci exista altceva (Legea Morala, Naturala… sau cum vrei sa ii spui) care este in exteriorul instinctelor, adica nu este un instinct, prin filtru caruia oamenii ia decizii.” – bineinteles ca nu iau decizii doar pe baza instintelor, isi mai folosesc si ratiunea uneori. 🙂

  Ai citit articolul pe care ti l-am indicat mai sus, referitor la cauzele naturale ale comportamentului astruist? Cred ca nu

   • 24/06/2010 8:04 pm

    @abis
    🙂 foarte comici biologistii astia ,se baga sa-si dea cu parerea unde n-au nici o treaba( la moralitate) ,spun ca exista altruism instinctual dezvoltat de competivitatea dintre triburile de vanatori ? parca legea evolutiei era „supravietuirea celui mai adaptat” ,vedem si noi cum vaneaza o haita de lupi asta nu inseamna ca intre ei nu se dau lupte dure pentru ierarhie …sa fim seriosi;acuma scot alte ipoteze ,o sa ajunga sa spuna ca legea morala din Biblie de fapt e copiata dupa „legea evolutiei” 🙂

    abis, tu ce zici , dupa cum te cunosti tu pe tine esti un om altruist ?asa cum te acuza biologii (care fac pe filozofii) . eu recunosc nu prea sunt altruist (din contra),chiar daca sunt crestin ,trebuie sa ma fortez sa fiu altruist pentru Dumnezeu ,dar un ateu oare cum o fi ? nu vorbesc atunci cand il vad altii si cand trebuie sa se forteze sa faca pe „moralul” ci cum gandeste el cu adevarat.
    🙂

 4. abis permalink
  25/06/2010 9:24 am

  flying:

  „biologistii astia ,se baga sa-si dea cu parerea unde n-au nici o treaba( la moralitate)” – tocmai ca au treaba si o explica foarte bine…

  „parca legea evolutiei era “supravietuirea celui mai adaptat”” – mai citeste si despre „gena egoista” care ne face altruisti 🙂
  Supraveituirea celui mai adaptat nu se refera la individ, ci la specie.

  „vedem si noi cum vaneaza o haita de lupi asta nu inseamna ca intre ei nu se dau lupte dure pentru ierarhie ” – ca si intre oameni….

  „o sa ajunga sa spuna ca legea morala din Biblie de fapt e copiata dupa “legea evolutiei” – pai asta se si spune in articolele de mai sus, ca morala a aparut in urma evolutiei

  „abis, tu ce zici , dupa cum te cunosti tu pe tine esti un om altruist ?” – nu vad ce relevanta are in discutia de fata cazul meu particular… Nu sunt reprezentativ pentru specia umana, nici macar pentru toti ateii, pot fi o eroare genetica sau cine stie…
  Dar ca sa nu te las fara raspuns: ca toti oamenii, sunt si altruist, si egoist, uneori mai mult una, alteori mai mult cealalta.

Trackbacks

 1. Unde-i lege nu-i tocmeala (3) – Dragostea lui Dumnezeu « ateii nu exista

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: