Sări la conţinut

Crestinii nu pot folosi rationamente circulare incercand sa dovedeasca veridicitatea Bibliei citand din Biblie!

14/06/2010

Este absurd sa spui ca nu poti folosi rationamente circulare. Este ca si cand ai spune ca nu poti dovedi ca presedintele Obama locuieste la Casa Alba uitandu-te in Casa Alba. Doar daca te uiti in Casa Alba vei avea dovada netagaduita ca presedintele locuieste acolo. Profeţiile împlinite, consecvenţa uimitoare, şi numeroasele declaraţii ştiinţifice din Biblie dovedesc ca Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu. Ele oferă dovada că este supranaturală în origine.

23 comentarii leave one →
 1. 14/06/2010 7:59 am

  Problema este pusa cam grosier. Multe evenimente relatate in Biblie sunt atestate in diverse locuri in Biblie, care, in mod originar, constituiau documente separate, redactate de autori diferiti, in conditii diferite, deci marturii concurente.
  In plus, diverse fapte importante, precum personalitati istorice (Pilat din Pont, Alexandru Macedon etc.) sunt, evident, in concordanta cu alte marturii laice.
  De asemenea, spre ex. invierea lui Iisus si alte evenimente la care a luat parte sunt atestate atat de surse biblice, cat si de surse extrabiblice (evangheliile apocrife par exemple) , cat si de autoritati laice.

 2. Prometescu permalink
  14/06/2010 9:51 am

  De acord, este absurd să spui că nu poți folosi raționamente circulare deoarece nu poți folosi raționamente circulare deoarece nu poți folosi raționamente circulare.
  Este ca și cum ai spune că nu poți dovedi că în spatele acestui blog nu se află un imbecil, uitându-te la blog. Dar dacă te uiți la blog vei avea dovada netăgăduită că un imbecil scrie acolo.

  PS : alte mituri – ”profețiile” împlinite din Biblie, ”consecvența”, ”declarațiile științifice”… Wow, apoi un raționament circular într-un raționament circular într-un raționament circular !

  • 15/06/2010 11:22 am

   Stiu abis ce inseamna un argument circular, numai ca daca Biblia face o afirmatie si mai multi oameni o experimenteaza ca fiind adevarata, atunci Biblia spune adevarul cu privire la aceea afirmatie.

   Ca sa cunoasteti istoria aveti nevoie de scrierile istoricilor care au trait in vremea respectiva. Ca sa cunoasteti teoria relativitatii aveati nevoie de demonstratia scrisa a lui Einstein, iar dupa ce ati cititi ati pus in practica si vi s-a confirmat ca teoria este adevarata dupa cum spunea el.

   Biblia este plina de marturii ale oamenilor care au avut experiente cu Dumnezeu si care spun cine este Dumnezeu si foarte important aveam Cuvintele lui Dumnezeu Insusi…. probati-le… „Gustati si vedeti ce bun este Domnul!”.

   Acum, problema omului fiind pacatul pe care il iubeste si de care nu vrea sa se desparta putem intelege de ce nu poate sa perceapa un Dumnezeu ce uraste pacatul. „Faradelegile noastre pun un zid de despartire intre noi si Dumnezeu.”

   • abis permalink
    17/06/2010 11:44 am

    „daca Biblia face o afirmatie si mai multi oameni o experimenteaza ca fiind adevarata, atunci Biblia spune adevarul cu privire la aceea afirmatie”

    Daca mai multi oameni experimenteaza independent si ajung la aceeasi concluzie nu mai vorbim despre argument circular, nu?

   • 17/06/2010 8:16 pm

    Tocmai despre asta vorbeasc si de aceea Biblia trebuie „incercata” numai ca este cam greu pentru ca condamna pacatul.

  • sintetic permalink
   16/06/2010 7:11 am

   Coranul este plin de marturii ale oamenilor care au avut experiente cu Alah. Orice sriere sfanta a oricarei religie este scrisa de oameni care au avut experiente cu zeitatile acelei religii; oameni care marturisesc ca ce li s-a intamplat e real. Biblia nu e cu nimic mai autentica. Si toate marturiile astea nu dovedesc nimic. (evidenta anecdotica)

   Poti oricand sa spui „nu am nici o dovada dar am credinta” sau „credinta mea este o traire spirituala si prin urmare nu are nici o legatura cu logica si ratiunea” si nici un ateu de pe lumea asta n-o sa te poata contrazice. Cand insa aduci erori logice si rationamente stalcite pe post de argumente intr-o discutie sa nu te miri ca n-o sa fii luat in serios. Logica are anumite reguli care asigura validitatea discutiei. Altminteri ajungem repede la „argumente” de genul: e cum spun eu pentru ca X care e destept zice ca e asa (ipse dixit) sau „daca nu esti deacord cu mine iti crap capul” (ad baculum).

   • 16/06/2010 9:33 am

    Sintetic, de curiozitate, ai citit Coranul??

   • sintetic permalink
    19/06/2010 1:50 am

    Nu dar am vazut filmul.

   • 22/06/2010 6:47 pm

    Glumele tale sunt la fel de reusite ca si „argumentele” „stiintifice”!

 3. ammos permalink
  16/06/2010 11:49 am

  cu tot respectul.. dar nu poti folosi rationamente circulare pentru a dovedi ceva, si mai apoi sa te astepti ca toti sa te creada, mai ales cei care nu sunt de acord cu ideea pe care o exprimi. argumentul circular este o eroare logica ce nu poate fi folosita pentru a dovedi ceva, si in acelas timp acea dovada sa fie corecta! crestinii/credinciosii sunt si ei persoane ce se folosesc de ratiune si logica pentru a-si argumenta credinta lor! in fata unui ateu/necredincios nu poti veni doar cu Biblia(fara nici ofensa asupra acestei carti) dar chiar si eu sunt incantat sa gasesec dovezi extrabiblice care arata din nou si din nou si din nou ca Biblia este adevarata! si nu ma multumesc cu rationamente circulare! este drept ca Biblia a fost scrisa de persoane diferite…dar hai sa nu ne complicam chiar asa… mai ales cand trebuie sa demonstram unor necredinciosi! dovezi extrabiblice sunt cu gramada, si istoria e „mare” … tot ce trebuie facut este comparatia intre Biblie si dovezile extrabiblice, de unde rezulta un grad ridicat de asemanare, uneori chiar perfecta! 🙂
  PS: este aici un tip.. putin cam nonconformist.. dar exprima niste idei foarte interesante cu privire la acest subiect http://www.youtube.com/watch?v=GdoKAtwWbhs&feature=channel merita vazut!!!!!

  • Feynman permalink
   22/06/2010 3:18 pm

   Interesant… poti sa vii cu o dovada extrabiblica ce sa ateste ca cerul e o ‘tarie’ ce desparte apele de deasupra de cele de dedesupt? Mersi pentru potrivirea perfecta pe care o anticipez, conform spuselor tale…

   • 22/06/2010 6:46 pm

    Feynman, nu pot sa spun ca le stiu pe toate. Una stiu sigur… ca Dumnezeu exista si ca m-a mantuit prin harul sau. In al doilea rand pot sa spun ca exista o intindere de ape pe pamant si exista o intindere de ape deasupra (vapori de apa) in rest nu stiu exact si nu vreau sa presupun pana ce nu ma informez.

   • 23/06/2010 2:25 pm

    @Bey’man
    dar tu poti sa vii cu o dovada din afara stiintei ca soarele e compus in principal din He si H?

   • Feynman permalink
    09/07/2010 6:03 am

    @flyingtoday: „stiinta” nu e o carte. Pentru informarea ta, am mai multe metode pentru a afla din ce e compus soarele.

    Si se pare ca nu ati prins ideea: noi cam stim ca cerul nu e o tarie, si ca nu desparte ape de jos fata de ape de sus. Pe cand soarele chiar e compus din H in principal.

   • 09/07/2010 10:23 am

    @Bey’man: nu stiu ce te tot chinuiesti in halul asta sa pacalesti pe cineva sa te considere savant:)

 4. ammos permalink
  23/06/2010 7:42 am

  @Feynman ironia ta e inutila 🙂
  1. am zis : uneori perfecta(am dat si un exemplu) dar nah… sa ai rabdare 9 min sa-l vizionezi … cred si eu ca a fost greu …
  2:stii si tu foarte bine ca zilele creatiei sunt unul din cele mai controvresate subiecte ale Bibliei
  3:exista „gauri” imense si in explicatiile „stiintifice” ale ateilor … asa ca hai sa nu ne scoatem ochii reciproc!

  • Feynman permalink
   13/07/2010 5:55 am

   1. Deseori departe… si ar trebui sa stii si tu, ca o teorie care are o singura contradictie, e falsa. Nu conteaza cate ‘potriviri aproape perfecte’ exista. Ai auzit de epicicluri?
   2. Prin echivocare ilogica doar.
   3. Apel la ignoranta. Dar macar sunt doar gauri, de unde si denumirea de ‘god of the gaps’, fata de contradictiile flagrante ale religiosilor. Si inconsistente in pseudoteorii, si contradictii ale faptelor.

   • 13/07/2010 6:57 am

    3. Si cand „savantii” sunt in contradictie, e.g. punctuated equilibrium vs. gradualism… e un fel de „atheism of the gaps”?

 5. spargatorul_de_seminte permalink
  25/06/2010 11:12 pm

  „de ce e biblia neagra si rece ca o arma?”

  • 26/06/2010 1:48 pm

   Biblia nu e neagra, ci coperta ei e neagra, desi nu obligatoriu. Eu am acasa si Biblie albastra (de la sectanti:>). Cred ca paginile ti se par destul de albe… sau intrebi de ce e tusul negru?:)
   Probabil Biblia ta e rece pt ca n-o citesti, sa ii transmiti din caldura ta corporala, iar, in schimb, sa iti transmita din caldura ei spirituala:)

 6. CDI permalink
  26/06/2010 5:32 pm

  Apocalipsa masi. A fost scrisa de un batrinel fugarit de militia romana flamind si insetat si de bolnav nu mai spun, intr-o pestera unde se ascunsese sa nu fie gasit si a descris in mare ceeace se intimplase si de unde scapase in delirul lui febril.

  Mai Claudiu te consider un locuitor al secolului nostru ce tot o dai cu mintuirea si harul lui Dumnezeu de parca ai fii in Evul Mediu cind cei ce cunosteau putina Botanica erau socotiti vrajitori.

  Hai sa o luam de la cap.
  Sa spus ca Dumnezeu a venit printre noi fiind Isus Cristos si apoi dintr-o data este fiul lui Dumnezeu,..! interesant punct de vedere.Dar ma rog El e mare si tare si poate niste chestii de te lasa pafff,..dar sa revin.
  Mama lui Cristos era maritata cu Iosef. Dar Iosef era Fratele lui tata Mariei deci unchiul ei.Iosef de meserie timplar ceeace si Cristos invata mai tirziu. Un copil intre Nepoata si Unchiu.Pardon parinti pentruca prin o operatie de insamintare artificiala de catre un „inger” Maria da nastere unui copilut.Biserica ii acorda Titlul onorific de fecioara de parca nu facuse sex cu fratele lui taicasu. Dar ma rog pe vremea aia cind iti murea parintii si erai ne insurat sau nemaritata averea se impartea intre toate rudele si tu nu mosteneai nimic si trebuia sa traiesti din ce capatai de la ei,mincare,apa,haine si sa indeplinesti muncile ce-ti erau trasate de conducatorii de Familii. Asta apropo la o alta discutie cu titlul de Lege Morala. Ce mai tura vura ca Cristos l-a intilnit pe Ioan care l-a invatat ceeace va predica si el si sa incheie ritualul cu botezul folosind Elementul Apa cerind elementelor naturale vii protectie. Dupa scandalul din templu fuge in India si se rentoarce in Iudeia cu doi ani inainte de a muri la 32 de ani batuti pe muchie.Pina una alta face citeva Hipnoze in masa cum a fost cu vinul transformat din apa. Pe vremea mea la Circul de Stat era un Iluzionist pe nume Iosefini care putea la fel sa faca.Si toate astea pentru ce ? Pentru o ideie ? Sau a pregatii terenul din nou ca ce fusese pe vremea lui Adam se varsase de mult. Interesant este : de ce tine cu tot dinadinsul sa te supui lui si daca o faci iti da viata fara de moarte.Daca nu atunci iadul si ai caldura fara plata daca Da atunci Raiul si ce placere pe pajisti cu ingerasi ce cinta din trompete ca Africani pe stadioane la Campionatul Mondial de Fotbal cu vuvuzela lor de rahat de o sa ne tiue urechile o vesnicie.
  Hai ca o iau rasna si eu dar sincer m-ati inveselit si tot o data putin intristat sintem in sec.XXI. ce naiba.Daca dupa numai 1 Luna te va intreba cineva ce ai citit aici din ceeace eu am scris vei reda prin prisma ratiuni tale si cu cuvintele tale ceeace este o dispersie a celor adevarat spuse de mine si te intreb si va intreb cum veti putea voi sa povestiti peste 2.010 adica prin anul 4020 ceeace Eu am spus si ati citit cu ochii vostrii ca pe vremea lui Cristos cind se vintura el de colo colo nu e nimic scriis iar de mina lui nici atit. Cititul ,scrisul,hirtia erau pentru Clasele conducatoare.Se cunostea dopul dar mult mai tirziu sa inventat Robinetul.

  • 26/06/2010 8:05 pm

   Hm… apostolul Ioan este una dintre cele mai importante personalitati ale crestinatatii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: