Sări la conţinut

Cuvantarea maimutei

20/04/2010

O anecdota destul de hazlie pe care nu o aduc ca si argument stiintific pro-creationism. Totusi, contine un substrat destul de adevarat, dar ca sa aflati cititi-o pana la sfarsit.
Odata, o maimuta din neamul Anecdotic,
Venind la sfat pe-o creanga de arbore exotic,
A zis: Atentiune! Sunt foarte afectata!
Tot circula o vorba, deloc adevarata
Ca omul ar descinde din buna noastra rasa.
Ba chiar ideea asta îmi pare odioasa!
Si, zau, savantul Darwin , tot neamul ni-l jigneste
Când spune cum ca omul cu noi se înrudeste!
Ati pomenit vreodata divorturi printre noi?
Copii lasati pe drumuri sau arme de razboi?
Am inventat, noi, cipuri si alte dracarii?
Insemne sataniste, otravuri, smecherii?
Vazut-ati pe vreunul, retras în jungla deasa,
Ca sa scorneasca arma distrugerii în masa?
Tot ce lasam în urma, când mai sarbatorim,
E biodegradabil. Natura o-ngrijim.
Paduri, câmpii, si ape, si zarile-azurii. ..
N-avem starlete porno sau dive-travestiti,
Si, orisice s-ar zice, nu suntem trogloditi!
Cine-a vazut în hoarda la noi bolnavi mintali,
Drogati, lacomi de sânge sau homosexuali,
Escroci, banditi, gherile sau vreo tutungerie?
În neamul nostru nobil nu vezi asa prostie!
Noi n-avem mafii crude în stirpea noastra-aleasa,
Nici teroristi, nici dogme, nici luptele de clasa..
Cât am batut eu jungla, scuzati, n-am observat
În obstea maimuteasca vreun cocotier privat.
Urmând calea cea buna si, evident, corecta,
Adolescentii nostri parintii si-i respecta.
În ierarhia noastra, cum e firesc si drept,
Devine sef acela viteaz, agil, destept,
Capabil viata obstei s-o tina, s-o pazeasca,
De rele si primejdii turma sa si-o fereasca.

Adesea seful nostru îsi risca mândra blana,

Ca turmei sa-i gaseasca loc de dormit si hrana.

Pe când, priviti ! La oameni, fereasca Domnul sfânt,

Sefi sunt cei fara suflet si fara de cuvânt,

Corupti, vicleni, jigodii, cu gura cât mai mare,

Nebuni dupa putere si dupa bunastare!

De turma lor n-au grija nici cât un bob de mei,

Conteaza doar averea si înmultirea ei.

Nu veti vedea vreodata, cât soarele si luna,

O minte de maimuta dospind în ea minciuna.

La om, tot ce înseamna minciuna, intrigi, ura

Sunt legi de referinta, a doua lui natura.

Chiar dac-as fi silita de vreun laborator,

N-as deveni vreun Iuda ori vreun informator.. .

Si iata înc-un lucru din lumea mea, frumos:

La noi nu se întâmpla razboi religios,

Nici sfinte inchizitii, nici libertati în lanturi,

Nici chefuri dupa care sa ne culcam prin santuri,

Nici ordine mondiala, si nici nationalism,

Si nici vreo îndoiala ce-aduce a ateism…

E-adevarat ca omul, acest biped gunoi,

Arata ca maimuta, dar n-a descins din noi!

9 comentarii leave one →
 1. Robotu' de servici permalink
  20/04/2010 8:52 am

  Asta nu e un comentariu (prea serios):
  1. Substratul de adevar poate merge in sensul ca omul ar trebui sa aiba o abordare mai naturalistica a vietii (cum au maimutele) si sa nu se creada buricul Pamantului (ca este ceva special) cand are atataea probleme ce dovedesc ca este inferior unei maimute.
  2. Maimutele au partea lor de crime (si pedepsirea crimelor), practica sexul homosexual, sexul pentru avansare pe scara „sociala” (sau chiar intarirea relatiilor sociale din grup) si chiar libertinajul. Comportamentele lor sunt de multe ori socant de similare cu cele umane (culmea, mai ales printre maimutele superioare)…

  • 20/04/2010 10:21 am

   Chiar daca este culmea ca aceste similaritati se gasesc la maimutele superioare, evolutionismul nu mai este de mult de acord cu ideea ca omul se trage din maimuta moderna. De altfel ideile sunt impartite si acestea se schimba destul de des incat nimeni nu stie ce sa mai creada.

   De aceea spun ca omul nu stie raspunsurile, cauta in continuare dar nu vrea sa dea nici o sansa creationismului deoarece PACATUL este mult mai placut.

   • Robotu' de servici permalink
    20/04/2010 10:35 am

    @Claudiu
    Stiu ca teoria evolutiei afirma ca omul nu se trage din maimuta moderna (lucru ignorat de multi credinciosi care „stiu” mai bine cum e cu teoria asta a evolutiei). Dar asta dovedeste ca ceea ce determina astfel de comportamente a fost a caracteristica a strmosului comun inainte de „branching”.

    Toti biologii care studiaza evolutia stiu exact ce sa creada (si ce nu). Asta nu e o problema pentru ei…

    La tine ADEVAR=PACAT? Atunci cand cretionismul va veni … stiu eu … cu dovezi stiintifice, i se va acorda credit stiintific. Pana atunci ramane in religie/filozofie/metafiza/pseudostiinte/etc.

   • 20/04/2010 12:02 pm

    Stiu ca teoria evolutiei afirma ca omul nu se trage din maimuta moderna (lucru ignorat de multi credinciosi care “stiu” mai bine cum e cu teoria asta a evolutiei). Dar asta dovedeste ca ceea ce determina astfel de comportamente a fost a caracteristica a strmosului comun inainte de “branching”.
    Nu ai de unde sa stii ca asa era si stramosul dinainte (vorbesc din p.d.v. evolutionist).

    Faptele istorice nu pot si nu vor putea fi niciodata demonstrata din p.d.v. stiintific.

    Cand ai pornit prima data un TV cu telecomanda de unde ai stiut ca o sa functioneze? Nu ai stiu, nu ai vazut undele, pur si simplu ai incercat si ai vazut ca merge. Pe Dumnezeu L-ai „incercat”? Ca sa functioneze, o telecomanda are nevoie de baterii, si trebuie sa apesi un buton. Deci are niste reguli de functionare. La fel si Dumnezeu poate fi abordat doar prin regulile Lui si le stii foarte bine.

   • Robotu' de servici permalink
    20/04/2010 12:35 pm

    @Claudiu
    De unde stii ca copilul tau este al tau? Oare faptul ca vezi ca iti mosteneste trasaturile nu este o dovada in acest sens?

    Curios exemplu cu TV-ul…. primul TV personal pe care l-am cumparat NU a mers din prima, desi ma asteptam sa mearga. Oricum, nu stiu ce zici de unde (nu am vazut undele prima data dar nici la al doilea TV nu le-am vazut… cred ca iti scapa ceva in exemplu). TV-ul pot sti ca merge sau nu fara sa il porneasc… am cartea lui, in care imi scrie cum se comporta daca este aprins sau daca nu (inclusiv sectiunea de troubleshooting). Mai mult, DE CE am cumparat un TV? Pentru ca nu stiu ce face si imi place sa arunc bani? Deci am o referinta despre ce face un TV chiar inainte de a-l cumpara (altfel nu as cheltui o carca de bani cu el). Mai mult, un TV care se afla in aceeasi stare ca cea impachetata (nu functioneaza) este – discernibil – in stare nefunctionala (ca doar nu am luat un bibelou sau un tablou ci un obiect interactiv). Deci oricat de clueless as fi, pot face distinctia principiala intre un TV oprit (cum este in cutie) si un TV pornit. Daca nu as fi in stare, ar fi inutil sa am TV (chiar si pornit). Nu stiu daca ai sesizat principiul – eu nu trebuie sa vad efectiv un film sau o emisiune la TV ca sa stiu ca acel TV este in alta stare – pentru asta este suficienta lumina sau sunetul (sau comutatia lor dintr-o stare in alta) din el sa imi confirme discriminarea de stare (ca e pornit sau nu).

    Faptele istorice POT fi demonstrate stiintific (de exemplu eu pot sa gasesc scheletul lui X, il vad, il ating). Daca tu ai impresia ca doar ce se poate testa DIRECT in laborator este stiinta – felicitari, ai demonstrat ca 95% din stiinta de azi este incorecta (fie si pentru simplul fapt ca majoritatea lucrurilor nu se pot testa in laborator, ci pe hartie sau in natura – dar nu numai). Din moment ce nu ai inca un premiu Nobel (sau mai multe) ma indoiesc ca ai dreptate (de fapt sunt sigur). Stiinta are un singur mare atu: functioneaza.

    Pe Dumnezeu l-am incercat. Nu am gasit nimic. Normal, am trecut peste (daca ipoteza nu functioneaza, te orientezi spre ceva care functioneaza).

    P.S. Ca idee – daca afirmi ca inspiratia divina iti dovedeste tie ca evolutia nu exista, asta este un argument in plus contra existentei unui astfel de zeu – acesta iti furnizeaza iformatii flagrant false.

    P.P.S. Alege-ti analogiile cu grija, ca de cele mai multe ori se pot intoarce sa te muste. Analogia este oricum ilogica pentru ca nu dovedeste nimic – poate cel mult exemplifica ceva pentru o persoana care nu intelege… sau sa ii arate de ce ceea ce incerci sa spui este fals (pentru ca oricand cineva poate aduce propria interpretare analogiei). Uite, din analogia cu telecomanda eu pot trage concluzia ca: a) Dzeu functioneaza pe baterii, sau b) Dzeu poate fi pus in evidenta la comanda, sau c) Dzeu poate fi oprit/pornit la comanda (ASTA este spiritul obiectului telecomanda, deci analogia cea mai logica). Bineinteles, toate cele trei sunt false atat dpdv ateu sau crestin.

   • 20/04/2010 12:49 pm

    TV-ul pot sti ca merge sau nu fara sa il porneasc... am cartea lui, in care imi scrie cum se comporta daca este aprins sau daca nu (inclusiv sectiunea de troubleshooting).

    Si Dumnezeu are cartea Lui, Biblia, acolo gasesti instructiunile despre cum este Dumnezeu, cum reactioneaza Dumnezeu daca te pocaiesti, iti mai spune cum te comporti si tu daca iti pui increderea in Fiul Lui. Totusi am am facut aceasta comparatie ca sa iti dai seama ca noi folosim increderea in lucruri minore. De ce nu am face-o si in cele majore. Tu spui ca L-ai incercat pe Dumnezeu si nu ai gasit nimic? Eu iti spun ca pocainta ta (daca ai avut una) nu a fost veridica. Sper si ma rog ca Dumnezeu sa isi arata harul Sau fata de tine asa cum mi L-a aratat mie fara sa am vreun merit. „Gustati si vedeti ce bun este Domnul” spune Biblia.

    Telecomanda este Pocainta fata de Dumnezeu si credinta in Iisus Hristos. Daca vrei sa ma intorci pe toate partile in ce priveste aceasta analogie, o sa reusesti, dar nu o sa rezolvi nimic, discutia o sa fie la nivelul schimbarii sensului unor cuvinte. Stiu ca intelegi unde „bat”, dar stiu ca se poate sa nu vrei sa ajung in acel punct. Sunt cat se poate de sincer cu tine, si astept acelasi lucru de care sa dai dovada.

   • Robotu' de servici permalink
    20/04/2010 1:45 pm

    @Claudiu
    Da, m-am prins ca marsezi pe „incredere”. Ce am vrut sa arat eu, este ca nu avem nevoie de incredere in toate sitiuatiile, pentru ca simplu fapt de a discrimina intre stari este suficient (cazul cu TV deschis/oprit).

    – Fiecare zeu, fara exceptie, are propriul set de reguli, si de obicei „manual” (careta sfanta) dupa care se opereaza cu aceste reguli. O carte in plus (pe langa celelelate – de obicei contradcitorii) ma ajuta cum? Manualele de instructiuni trebuie sa fie clare si fara posibilitate de eroare…. ceea ce nu este cazul cu nici una din religii (sa nu mai vorbim ca nu prea ai cum alege din ele in cunostinta de cauza).

    Eu iti spun ca pocainta ta (daca ai avut una) nu a fost veridica. Eu spun ca nu stii ce vorbesti. Imi permit sa o spun, pentru ca nu stii nimic despre ce a fost vorba, nefiind acolo. In afara de extrapolari (care de obicei reflecta biasul persoanei respective) pe ce te bazezi?Criza mea de „constiinta” m-a dus in final spre o interpretare „liberala” a notiunii de Dzeu si in final la agnosticism si ateism. Daca atunci Dzeu nu a fost pe faza, eu ce sa ii fac. Punctul critic a trecut, eu am trecut mai departe si am vazut ca de fapt inteleg mai mult, nu mai putin.

    Sper si ma rog ca Dumnezeu sa isi arata harul Sau fata de tine asa cum mi L-a aratat mie fara sa am vreun merit. Din punctul meu de vedere este perfect inutil (lucru dovedit recent printr-un studiu stiintific, de altfel), dar multumesc pentru intentie.

    Daca vrei sa ma intorci pe toate partile in ce priveste aceasta analogie, o sa reusesti De asta nu imi plac analogiile. Si nu imi place ca oamenii ma forteaza sa le folosesc atunci cand nu pricep explicatii directe (nici macara alea foarte grele sau complicate). Ce am spus mai sus este ca analogie logica, directa, ce rezulta din analogia cu telecomanda, este ca Dzeu poate oprit/pornit (asta este functia de baza a unei telecomenzi si prin extensie sensul principal al analogiei). Mai mult, asta este – cred – aliniat – cu faptul ca tu (sau silviu) spuneati la un moment ca cine vrea sa creada il va vedea pe Dzeu (sau ca nu crezi pentru ca nu vrei) reducand totul la un efort de vointa (ca si cum ai apasa un buton de pe telecomanda). Ori o pozitie de acest gen mi se pare aroganta fata de zeul respectiv (adica nu sta el dupa noi, ci invers) si nerealista (nu poti crede/sa incetezi sa crezi la comanda, asa cum nu poti sa iti placa/sa nu iti mai placa merele la comanda – este un mecanism automat care se modeleaza inconstient in timp).

    Sunt cat se poate de sincer cu tine, si astept acelasi lucru de care sa dai dovada. Si eu. Imi permit, sub faptul anonimatului (cum am mai spus). Daca „nevoia” aceasta (de a vorbi liber si sincer) nu mai este satisfacuta, nu am sa mai intru pentru ca ar fi inutil.

 2. Robotu' de servici permalink
  20/04/2010 8:53 am

  Oricum, poezia e faina…

 3. Robotu' de servici permalink
  20/04/2010 1:49 pm

  erata

  „entru ca simplu fapt de a discrimina intre stari este suficient” = „entru ca simplu fapt de a discrimina intre stari este suficient de multe ori

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: