Sări la conţinut

NUMAI binecuvantari?

04/04/2010

crestin binecuvantatIata un raspuns interesant.

„Cu toata sinceritatea, Ray, sper ca nimic sa nu se intample sotiei tale  (este vorba de viol) sau vreunuia dintre apropiatii tai, dar, atata timp cat vorbim ipotetic… Daca acest lucru s-ar intampla, cum iti explici motivul pentru care Dumnezeu a provocat (sau a cauzat) acest lucru? Este un test al credintei tale?Un test al caracterului tau? Sunt foarte interesat sa aud parerea ta in aceasta privinta.”

Multumesc pentru gandurile amabile. Cu toate acestea, daca sotia mea ar fi violata nu as spune niciodata ca Dumnezeu „a cauzat” aceasta fapta. De fapt aceasta este exprimarea ateilor.  La fel si cu societatile de asigurari, tendinta lor este de a invinui pe Dumnezeu pentru tot ce este rau si refusa sa-I dea slava pentru orice este bun.

Daca, totusi, vorbim aici despre violatorul care a comis fapta, si nu despre Dumnezeu, putem spune ca dumnezeu doar a permis acest lucru. El permite furtunilor sa vina peste viata celor care Il iubesc, din anumite motive. A fi crestin nu inseamna ca atunci cand ploua nu te uzi. Asadar, aceasta inseamna ca daca suntem intr-o furtuna, suntem la fel de expusi fulgerelor ca orice alta persoana.

Asa ca, exista doua „voi” ale lui Dumnezeu pentru crestini – voia permisiva, si voia perfecta a lui Dumnezeu. Daca ceva teribil s-ar intampla cu mine sau cu cineva din familia mea  – un viol sau chiar o moarte, am promisiunea lui Dumnezeu ca El a permis acel eveniment groaznic (voia Sa permisiva) pentru a implini scopurile Lui vesnice pentru viata mea , si promisiunea ca El va lucra intotdeauna spre binele meu (Romani 8:28). Si asta imi ofera un mare confort.

8 comentarii leave one →
 1. Feynman permalink
  07/04/2010 9:04 am

  Lucreaza intotdeauna spre binele tau permitand ca lucrurile rele sa ti se intample. Mai, ce fain iti rezolvi tu disonanta cognitiva prin rationalizari…

 2. 07/04/2010 11:00 am

  Eu cred ca noi, oamenii, percepem diferit notiunile „bine” si „rau” fata de Dumnezeu. Este la fel cum numim unele lucruri ca fiind supranaturale, pe cand la Dumnezeu sunt naturale.

  • Feynman permalink
   09/04/2010 9:02 pm

   Bravo, tocmai ai realizat o echivocare ilogica. Si sigur ca patratul e triunghi pentru dumnezeu, si marmota invelea ciocolata in staniol.

  • Robotu' de servici permalink
   11/04/2010 5:05 pm

   @silviu sh
   Sa inteleg ca spui ca binele si raul sunt relative? Bold… very bold…

   • Feynman permalink
    13/04/2010 9:18 pm

    Surpriza, da, binele si raul SUNT relative. E usor sa observi asta… hai sa-ti explic: e bine sa mananci daca esti lihnit de foame, e rau sa mananci daca esti imbuibat de mancare. Asta-i relativ la situatie. E bine sa mananci ponderat, e rau sa mananci pana explodezi. Asta-i relativ la cantitate. E bine sa mananci mancare sanatoasa, e rau sa mananci otrava. Asta-i relativ la calitate. E bine sa te casatoresti cu un barbat… daca esti femeie. Asta-i relativ la persoana. Dupa cum ar trebui sa observi, binele si raul sunt relative. E dezvoltat pe forumul ateilor, daca doresti detalii.

   • 14/04/2010 6:46 am

    Da, unele lucruri sunt relative in functie de persoana, in functie de context social. Adica unora le face bine piperul, altora nu, unii spun ca piperul este bun, altii nu pentru ca este in functie de gusturi. Dar ce ai numit tu bine si rau, nu este binele si raul moral. De ex. este rau sa ucizi un om si este bine sa nu ucizi un om nu sunt relative. Altfel oricine ar putea spune ca pentru mine este rau sa ucizi un om dar pentru tine nu este rau. Si daca cineva ar ucide un om crezi ca ar putea spune „moralitatea este relativa, deci pentru mine a ucide un om este bine”?. Nicidecum nu poti spune ca se poate aplica relativitatea in aceasta situatie.

   • Robotu' de servici permalink
    14/04/2010 7:32 am

    @Feynman
    Don’t byte me, I’m on you side… A fost o replica ironica pentru silviu sh…

    @Claudiu
    Este rau sa omori un om, dar este totusi bine daca o faci in autoaparare (sa te protejezi pe tine si pe familia ta)…
    Este bine sa refuzi sa omori un om (sau o intreaga populatie), dar este rau daca astfel te opui vointei lui Dzeu (vezi Biblia). Deci daca omori la porunca lui Dzeu este OK.

    Relativ cat incape…

 3. 10/04/2010 5:36 am

  Da, iar tu ai evitat o combatere directa argumentata si ai bagat publicitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: