Sări la conţinut

Crestinismul nu este religie

09/03/2010

O definitie in DEX spune:

RELÍGIE, religii, s.f. 1. Sistem de credințe (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem; totalitatea instituțiilor și organizațiilor corespunzătoare; confesiune, credință. ♦ Fig. Crez, cult. 2. Disciplină predată în școală, având ca scop educarea și instruirea elevilor în spiritul religiei (1) date. – Din fr. religion, lat. religio, -onis, germ. Religion.

Religia este creata de oameni, este intradevar un sistem de reguli si de practici prin care omul presupune ca ii castiga simpatia lui Dumnezeu sau al oricarui idol.

Crestinismul nu este un sistem de reguli, nimeni nu este crestin daca adera la anumite reguli si dogme. Crestinismul este ceea ce a facut si face Dumnezeu pentru om prin Iisus Hristos, si nu ceea ce face omul pentru Dumnezeu.

Cand veti intelege acest lucru, crestinismul nu vi se va mai parea atat de irational pe cat il considerati.

Aveti tot dreptul sa va legati de religie, dar nu confundati religia cu crestinismul. Religia a facut mult rau in lume la fel ca si ateismul, dar niciodata nu am auzit de oameni care Il iubesc pe Iisus Hristos sa „poarte armele”, din contra sunt prigoniti peste tot in lume pentru ca Il iubesc pe Dumnezeu si il iubesc pe aproapele lor.

23 comentarii leave one →
 1. Feynman permalink
  10/03/2010 6:32 am

  Ahem. Deci crestinismul cu cartea lui de capatai nu contin reguli… bravo, ai tupeul sa spui ca nu exista nici o regula in Biblie? Ai curajul sa negi pana si existenta celor 10 porunci? Sau dupa tine alea nu-s reguli?

  • 10/03/2010 7:02 am

   Iti raspund intr-un singur fel: cel care tine regulile Bibliei si cele 10 porunci nu este crestin.

   • Robotu' de servici permalink
    10/03/2010 7:33 am

    @Claudiu
    Dar nu poti fi crestin daca NU respecti cle 10 porunci si regulile Bibliei… chiar tu ai sugerat-o… Deci crestinismul este religie.

   • 10/03/2010 8:57 am

    Am spus, religia este ceea ce face omul, crestinismul este ceea ce face Dumnezeu in inima omului.

    Efeseni 2:8 Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.

   • Robotu' de servici permalink
    10/03/2010 1:40 pm

    @Claudiu
    Deci nu exista religie, cum spui tu.

    Trebuie facuta diferenta intre credinta si religie. Credinta este cand tii ascuns, pentru tine. Cand ai manifestare exterioara, ritualistica, deja e religie…

 2. Bogri permalink
  10/03/2010 8:39 am

  Da’ pana la urma tot la respectarea unui set de norme morale ajungi,pt. ca degeaba zici ca accepti ce a facut Isus pentru tine,daca nu te comporti intr-un anumit fel dupa ce recunosti si accepti chestia asta.Deci daca eu recunosc ca a murit Cristos pt.mine,automat trebuie sa nu mai fac niciun pacat pt.a beneficia de aceasta jertfa,altfel e egal cu zero ce a facut Cristos.
  Intr-un fel sau altul tot la celebrul citat”credinta fara fapte e moarta”ajungem…Iacov 2:14-26.Sau Iacov 2:10″cine pazeste toata legea si greseste intr-o singura porunca,se face vinovat de toate”.Deci tot la lege se ajunge.Da,stiu ca nimeni nu poate implini 100%legea morala,dar tot pe baza ei vom fi judecati.Unii se vor apropia mai mult de ea,altii mai putin.Numai Dumnezeu poate sti unde se va trage linie si se va zice:astia sunt deasupra,astia sunt dedesupt.
  Finalitatea e aceeasi:respectarea unui cod moral.Indiferent in ce crezi,vei fi judecat dupa ceea ce FACI.Altfel,cum vor fi judecati toti cei ce au trait inainte de Isus,sau cei ce au trait dupa el dar n-au auzit de el?
  Mai sus am vorbit de fapte in sensul de comportamentul meu fata de semenii mei,nu de dogmele si ritualurile care trebuie respectate de diversele ramuri ale crestinismului(vezi ortodoxia).Alea sunt alta mancare de peste,si,intr-adevar,n-au nicio treaba cu crestinismul…Dupa cum n-au nicio treaba cu crestinismul toate atrocitatile comise in numele lui.Asta e folosit de regula ca un argument impotriva crestinismului:cum pot eu fi crestin,cand sub emblema crestinismului s-au facut si s-au dres atatea in decursul istoriei?Aia erau crestini cum sunt eu popa!

  • 10/03/2010 9:04 am

   Nu trebuie eu sa accept ceea ce a facut Iisus pentru mine ci Dumnezeu ma accepta pe mine, eu sunt cel care a gresit. Si tu vezi mantuirea ca pe ceva care depinde de tine. Nu, mantuirea nu depinde de tine, nasterea din nou (regenerarea) nu depinde de tine, ci este lucrarea lui Dumnezeu in inima ta.

   Deci tot la lege se ajunge.Da,stiu ca nimeni nu poate implini 100%legea morala,dar tot pe baza ei vom fi judecati.Unii se vor apropia mai mult de ea,altii mai putin.Numai Dumnezeu poate sti unde se va trage linie si se va zice:astia sunt deasupra,astia sunt dedesupt.

   Tu crezi intr-o mantuire prin fapte, ceea ce este contrar Bibliei. Mantuirea este numai prin credinta:

   Efeseni 2:8-9
   Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.
   Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.

   Omul nu va fi judecat pentru ca nu L-a cunoscut pe Iisus Hristos ci pentru ca a incalcat Legea lui Dumnezeu

   Romani 11:6
   Şi dacă este prin har, atunci nu mai este prin fapte; altminteri, harul n-ar mai fi har. Şi dacă este prin fapte, nu mai este prin har; altminteri, fapta n-ar mai fi faptă.

   • Robotu' de servici permalink
    10/03/2010 1:47 pm

    @Claudiu

    Nu, mantuirea nu depinde de tine, nasterea din nou (regenerarea) nu depinde de tine, ci este lucrarea lui Dumnezeu in inima ta.

    Depinde si de tine. Poti in orice moment sa o respingi. Deci TU esti unul din factori (ca nu esti singurul este deja altceva).

    Mantuirea este numai prin credinta? Pai eu pot sa iti iau gatul plin de piosenie, convins pana in maduva oaselor ca indeplinesc vointa Domnului. Au fost cazuri. Faptele conteaza si ele. Linia ta de argumentatie duce foarte usor la crima/genocid/etc. Degeaba esti credincios daca faptele tale spun altceva. Partea proasta este ca in acel moment respectivul deja este probabil foarte departe de sensul cuvantului „uman”.

   • 10/03/2010 4:06 pm

    Deci agnosticul ne invata despre mantuire. Robotu’, esti mantuit?

   • Robotu' de servici permalink
    10/03/2010 9:41 pm

    Sunr robot ateu. Nemantuit/mantuit – pentru mmine nu are sens. Am spus problema l0gica care decurge din neasumarea faptelor de catre un mantuit doar prin „har”.

   • 11/03/2010 7:32 am

    @Robotu’
    De ce robot? Dumnezeu nu ne-a facut roboti si nici atei nici agnostici, nici homosexuali nici pedofili etc… Nu poti fi ateu pentru ca nu esti atotstiutor si nici agnostic pentru ca fiecare om stie ca Dumnezeu exista (Romani 1:19). Nu mai ramane decat sa ai o inima impietrita si plina de mandrie care nu vrea sa Il recunoasca pe Dumnezeu. Robotu, pacatul impietreste inima de aceea nu Il poti cunoaste pe Dumnezeu.

    Un om poate sa stie ca Dumnezeu exista si totusi sa nu fie mantuit, adica tot in Iad sa se duca.

   • Robotu' de servici permalink
    11/03/2010 8:07 am

    @Claudiu
    De fapt homosexualii si pedofilii (intr-o oarecare masura) au instincte naturale (asa au fost nascuti).

    Nu trebuie sa fii atotstiutor pentru a detecta o contradictie in atributele unei entitati.

    Nu toti oamenii stiu ca Dzeu exista (de fapt nimeni nu stie, pentru ca vorbim de credinta, nu de stiinta). Daca undeva scrie asta nu o face automat adevarat (cum ar fi ca de exemplu ceea ce scrie in Coran sa fie – de exemplu – complet adevarat?).

    Inima impeitrita? Nimeni nu intrece un crestin la metafore. Ateismul vine de obicei din rationalitate (din partea intelectuala), nu din cea emotionala (instinctiva). Deci asta cu impietritul si cu inima este un miss din partea ta.

    Un om poate sa stie ca Dumnezeu exista si totusi sa nu fie mantuit, adica tot in Iad sa se duca.

    Corect. De exemplu un satanist traditional (daca Satan exista, atunci Dzeu exista, dar satanistul nu crede in el). Dar poti fi plin de credinta si sa iei totusi gatul omului cu piosenie dumnezeiasca. In acest caz fapta zic ca nu duce la mantuire ci la iad. Bineinteles, este posibil sa crezi ca omul ala va ajunge totusi in Rai, ca doar a fost plin de credinta…

   • 11/03/2010 8:24 am

    Matei 22:29
    Drept răspuns, Isus le-a zis: „Vă rătăciţi! Pentru că nu cunoaşteţi nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.

  • Robotu' de servici permalink
   10/03/2010 1:42 pm

   @Bogri

   Dupa cum n-au nicio treaba cu crestinismul toate atrocitatile comise in numele lui.

   Acuma sa aplicam ce zici aici la ateism… sau e deja cu cantec pentru tine?

 3. Dada permalink
  11/03/2010 6:49 am

  Daca pentru religie ai oferit definitia din Dex, de ce nu esti corect si faci acelasi lucru si pentru crestinism? Ia uite un pic ce spune la Dex:”crestinism s.n. Ansamblul religiilor la baza carora se afla credinta in persoana si invataturile lui Iisus Cristos.-crestin+suf.-ism”
  Deci ceea ce tu spui ca nu e religie e de fapt ansamblul lor.
  Oricum o dai, urmezi regului si mai mult urmezi o anumita conduita pe care o poti cataloga sau nu conforma crestinismului(te rogi, te duci la biserica, etc). Tu vrei sa fii mai cu mot si sa zici ca esti in afara turmei, dar de fapt esti chiar in mijlocul ei.

 4. 08/05/2010 9:55 pm

  Nu sunt de acord… Dumnezei si draci nu exista .Biblia este o minciuna, cea mai mare minciuna din istoria umanitatii.Personaje si fenomene (miracole) inventate si sustinute de biserici pentru a profita de multimi de prosti, naivi s.a.m.d. Cu Biblia s-au imbogatit multi sarlatani ( Vaticanul nu este „TARA SFANTA”), cu aceasta mizerie scrisa au murit suflete nevinovate si-au infometat multimile de oameni neajutorati creandu-le iluzia existentei unui personaj atotputernic – care-i va ajuta in cele din urma sa-si gaseasca o „cale luminata” si mai usoara de a-si trai viata!
  Nu exista asa ceva.
  Nu văd nici un sens în a duce un dialog cu cineva care nu vrea să-ţi răspundă. E ilogic. 🙂
  El există, doar că există ca produs ideologic uman, nimic mai mult decât un personaj mitologic. Şi asta mi-e de ajuns ca să pot comenta, reflecta la această temă.
  Şi pe el cine l-a creat la rândul lui?
  Iar celor ce nu vor să-i urmeze calea ce le promiteţi după moarte, a? Chinuri, tortură şi umilinţă veşnică? 🙂 foarte pozitivi mai sunteţi :-)))
  Nu mă încurcă nimic, dar nimic nici nu mă îndeamnă/stimulează în nici un fel s-o fac. De ce m-aş ruga la elefănţeii albi când dacă am nevoie de ceva, fie fac/obţin acel ceva singura, fie cer ajutorul semenilor mei. In fine…. si multe multe altele.

  • 10/05/2010 8:44 am

   Miracolele si minunile din Biblie sunt de domeniul supranaturalului, adica naturalul are anumite legi dupa care functioneaza, daca aceste legi sunt schimbate acesta se numeste supranatural. Dumnezeu care a creat naturalul si legile dupa care sa functioneze univerul, fiind in afara si nesupus naturalului, El poate schimba aceste legi la un anumit moment dat si sa face ceva supranatural pe care noi o putem numi minune sau miracol.

   Este adevarat ceea ce spui, cu Biblia si cu religia mai ales s-au imbogatit multi sarlatani sau prooroci mincinosi asa cum ii numeste Biblia dar asta nu face ca Biblia sa nu fie adevarata. Poti folosi drogurile ca tratament pentru anumite boli sau poti sa le folosesti ca sa iti distrugi sanatatea. Oamenii pot folosi Biblia ca sa ii insele pe altii dar ceea ce fac ei contravine exact invatatura Bibliei de aceea Dumnezeu ne-a dat minte ca s-o si folosim si sa cercetam ceea ce auzi. Credinta pe care ar trebui sa o aiba crestinii ar trebui sa fie bazata pe fapte, pe adevaruri si realitati nu pe ceea ce spun altii. Omul este supus greselii, Dumnezeu insa nu.

   Scopul Biblie nu este, te citez pe tine "sa-si gaseasca o “cale luminata” si mai usoara de a-si trai viata!" , ea este plina de o VESTE PROASTA si O VESTE BUNA de la inceput la sfarsit. Vestea proasta este ca noi oamenii suntem pacatosi, adica am incalcat Legea lui Dumnezeu (vezi cele 10 porunci si predica de pe munte Evanghelia dupa Matei cap. 5-6). Aceasta incalcare de Lege are si o pedeapsa, aceasta este Iadul pentru vesnicie. Vestea buna este ca Dumnezeu este dragoste si „Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea ca a dat pe singurul lui Fiu pentru ca oricine crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica”. Isus Hristos a fost pedepsit in locul nostru ca sa putem fi liberi. Ce trebuie sa faci tu este sa te pocaiesti de pacatele tale (sa te intorci din ele) si sa crezi ceea ce a facut Isus. Stiu ca exista frustrare si nu intelegi toate lucrurile, dar mai bine le cercetezi decat sa pierzi eternitatea. Faptul ca sunt foarte multi „crestini” ipocriti nu este o scuza sa nu cautam adevarul

   In concluzie, eu nu iti vorbesc depre Isus ca fiind rezolvarea problemelor tale materiale si de alta natura. Isus nu a venit pentru aceasta asa cum cred multi, El a venit ca sa rezolve cea mai importanta problema a omului. Problema pacatului.

   mai gandeste-te

 5. Paula permalink
  11/05/2010 10:12 am

  Raspunde-mi la cateva nedumeriri personale,k?
  Spune-mi un lucru, un fenomen sau… ceva etern?!
  Cine &^%$# a scris Biblia??? Sfantul Duh??? Vaaaai, ce naivi. 😉
  Nu-mi doresc Eternitatea ca… premiu! Imi doresc doar ca ( scurta sau lunga) temporara mea existenta sa fie de buna calitate, plina de sanatate, fara copii abandonati, violati sau morti de foame!… fara lacrimi… fara violenta, droguri,crime, furturi… Imi doresc o lume mai buna intr-un cuvant!
  Iisus nu a sustinut ca este fiul vreunui Dzeu! Romanii l-au crucificat pentru ca l-au ales evreii drept „bun de sacrificat de Paste”.A murit nevinovat saracul om.
  De ce totul( eternitatea, raiul, iadul, pomul vietii, toate imparatiile astea… fantastice, sunt promise dupa moarte?! Nimic in timpul vietzii, totul dupa moarte( cand nu se mai intoarce nimeni din mormant) ?! Nu are logica promisiunea asta. Gandeste putin si-ai sa vezi ca am dreptate. Astia cu barbile-n vant si turlele pana-n nori chiar au tupeu!!! Ha! 😉

  • 11/05/2010 11:38 am

   Paula, nu sunt mai destept ca tine, asta vreau sa stabilim de la inceput. Dumnezeu spune in cartea Osea din Vechiul Testament „Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta”. Credinta mea se bazeaza pe ceea ce cunosc si stiu ca este adevarat

   Spune-mi un lucru, un fenomen sau… ceva etern?!
   Dumnezeu spune „Eu sunt Cel ce sunt”. Descopera putin substratul acestor cuvinte. El este etern.

   Cine &^%$# a scris Biblia??? Sfantul Duh??? Vaaaai, ce naivi. ;)

   Biblia este scrisa de oameni sub influenta Duhului Sfant. Daca te intreb cine scrie o scrisoare creionul sau tu? Ce ai sa-mi raspunzi? Creionul? Nicidecum, este naivitate, tu scrii scrisoarea iar creionul este instrumentul folosit de tine ca s-o scrii. In schimb Cele 10 porunci sunt scrise de Dumnezeu, iar aceasta Lege te va condamna in Ziua Judecatii daca ai incalcat-o. Nu o spun cu rautate, ci ca pe orealitate.

   Nu-mi doresc Eternitatea ca… premiu!
   Dumnezeu nu iti da eternitatea ca premiu. El vrea ca toti oamenii sa se pocaiasca si sa se intoarca din faptele lor rele. El nu doreste moartea pcatatosului. Si a stabilit si calea prin care putem fi iertati. Isus Hristos a luat asupra Lui, a devenit El vinovat in locul nostru si a fost pedepsit. Prin pocainta fata de Dumnezeu si credinta in Iisus Hristos noi putem fi liberi inaintea Lui Dumnezeu din p.d.v. legal.

   Imi doresc doar ca ( scurta sau lunga) temporara mea existenta sa fie de buna calitate, plina de sanatate, fara copii abandonati, violati sau morti de foame!… fara lacrimi… fara violenta, droguri,crime, furturi… Imi doresc o lume mai buna intr-un cuvant!
   Eu nu pot sa inteleg dece oamenii dau vina pe Dumnezeu pentru aceste lucruri ce se intampla astazi in lume. Nu inteleg de ce omul nu se uita in jur sa vada ca de fapt el face toate aceste lucruri rele. Si care este omul bun?, arata-mi unul singur care nu a mintit, care nu a furat, si-a cinstit parintii de fiecare data, unul care nu a ravnit niciodata la bunurile aproapelui sau, unul care sa nu fi preacurvit, unul care sa aiba ganduri perfect curate. Asa ca de fapt noi cei care Il invinovatim pe Dumnezeu suntem si noi vinovati, stii vorba „rade ciob de oala sparta”. Nu este Dumnezeu vinovat pentru ceea ce se intampla in lume ci omul.

   Iisus nu a sustinut ca este fiul vreunui Dzeu!

   Iisus Hristos a spus „Eu si Tatal una suntem”, in alta parte se spune ca „Dumnezeu era in Hristos impacand lumea cu Sine”, El vorbeste de FOARTE multe ori despre Tatal Lui. Daca vei sustine in continuare afirmatia ta este pentru ca nu ai citit Biblia se pare. Cum vrei sa Il cunosti sau sa spui ceva despre Dumnezeu atata timp cat nu ai citit? si este adevarat Isus a murit nevinovat in locul nostru pentru ca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea.

   De ce totul( eternitatea, raiul, iadul, pomul vietii, toate imparatiile astea… fantastice, sunt promise dupa moarte?!
   Acum, sincer nu stiu sa spun de ce, si care este motivul pentru care Dumnezeu a vrut asa. Dar pot sa spun ca si in aceasta viata omul poate sa beneficieze de binecuvantarea lui Dumnezeu si nu ma refer neaparat din p.d.v. material. Daca ai nasterea din nou despre care vorbeste Isus in Ioan cap. 3, vei avea adevarata viata si eliberare de pacat, care este problema oamenilor si de aceea este si atata rau in lume.

   Despre cei cu barbile in vant ma abtin. Daca ar studia un pic mai mult Biblia si-ar da seama ca multe dintre traditiile, obiceiurile si regulile lor nu sunt compatibile cu ceea ce a spus Isus. Eu nu sunt religios ci crestin. As vrea sa vezi diferenta dintre cele doua.

 6. Paula permalink
  12/05/2010 12:45 pm

  Multumesc pentru raspunsurile tale. Drept este ca le intuiam… 😉 Nici eu nu sunt religioasa dar sunt crestina – parintzii mei m-au botezat in numele lui Iisus si Spiritul Duh… si Treimea, si a sfintzilor si a cerului si in numele a tot ce a inventat Omenirea, dragul meu!
  Fa diferentza. 😉

  • 12/05/2010 2:05 pm

   Spui ca nu esti religioasa pentru ca nu practici anumite fapte religioase, dar spui ca esti crestina pentru ca ai fost botezata sa inteleg?

   Eu nu spun ca sunt crestin pentru ca practic anumite ritualuri si tin anumite reguli. Sunt crestin datorita a ceea ce a facut Isus Hristos pentru mine. Asta este adevarul, a fi crestin inseamna nu ce faci tu pentru Dumnezeu, ci ceea ce a facut el pentru mine.

   Nu stiu ce sa cred dar multi sunt impotriva lui Dumnezeu si nici macar nu si-au pus mintea sa Il caute sau sa citeasca Biblia. Adevarul este unul singur, iar daca lasi ca fiecare om sa gandeasca ce crede el despre Dumnezeu, fara un standard, vor crede cu totul altceva dar nu adevarul pentru ca omul este flexibil in discernamantul pe care il are.

 7. Paula permalink
  12/05/2010 3:45 pm

  Bravo.Foarte frumos.
  Despre creierul uman ce poti spune? Ce rol are? Ce contine? De ce-l avem daca nu ne este util-odata ce „exista Dzeu”?!

  • 13/05/2010 5:58 am

   Dumnezeu ne-a dat creier ca sa il folosim. Sa cercetam toate lucrurile, sa vedem Creatia si sa intelegem ca exista un Creator. O cladire nu poate exista de la sine fara a avea un constructor.

   Si acest Creator nu s-a lasat fara a fi descoperit. Noi de multe ori zicem ca daca exista Dumnezeu sa se arate, dar avem Biblia, o carte plina de instructiuni cum sa Il cautam pe Dumnezeu.

   Intr-un loc in Osea se spune: „Sa cunoastem sa cautam sa cunoastem pe Domnul”. Te las sa intelegi.

   In alt loc se spune tot in Osea: „Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta”

   Deci creierul, Dumnezeu ni l-a dat ca sa il folosim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: