Sări la conţinut

Daca exista Dumnezeu, de ce mai exista atata rau in lume?

09/02/2010

„Refuz sa cred ca exista Dumnezeu, este prea mult rau si nedreptate in lume!” este o fraza „de dansii inventata”. Iata mai jos o scurta istorisire care poate rezolva multe din nedumeririle unora dintre sceptici.

O legenda spune ca Moise a stat odata in meditatie langa o fantana. Un drumet s-a oprit sa bea din fanta na si, cand s-a aplecat, i-a cazut punga de la cingatoare. Omul a plecat. La scurt timp, un alt om a trecut pe langa fantana, a vazut punga si aluat-o.

Putin mai tarziu, un al treilea s-a oprit sa-si potoleasca setea si s-a culcat apoi la umbra fantanii. Intre timp, primul a descopertit ca-i lipsea punga si, dandu-si seama ca nu putuse sa o piarda decat la fantana, s-a intors l-a trezit pe cel ce dormea acolo (care, desigur, nu stia nimic) si i-a cerut sa-i inapoieze banii. Intre cei doi a urmat o discutie apoi s-au infuriat si primul l-a omorat pe celalalt.

Martor la acestea, Moise i-a spus lui Dumnezeu: Vezi, de aceea nu cred oamenii in Tine. E prea multa nedreptate si rau in lume. De ce a trebuit ca primul trecator sa-si piarda punga si sa devina apoi un ucigas? De ce a trebuit ca cel de-al doilea sa gaseasca punga cu banii pentru care nu muncise? Al treilea era complet nevinovat. De ce a fost omorat?

Dumnezeu a raspuns: Iti explic doar o singura data. N-o pot face la fiecare pas. Primul trecator era fiul unui hot. Punga contine banii furati de tatal sau de la tatal celui de-al doilea trecator care gasind punga, n-a luat decat ceea ce I se cuvenea. Al treilea era un ucigas a carui crima nu avea sa fie descoperita niciodata si care a primit de la primul pedeapsa pe care o merita. Pe viitor sa crezi ca exista un sens si o dreptate in tot ce se intampla, chiar atunci cand tu nu le intelegi.

Credinta in Dumnezeu este unicul raspuns la taina raului.

Sursa. “100 de meditatii din inchisoare” de Richard Wurmbrand (p.24-25)

7 comentarii leave one →
 1. Robotu' de servici permalink
  10/02/2010 7:17 am

  “Refuz sa cred ca exista Dumnezeu, este prea mult rau si nedreptate in lume!” este o fraza “de dansii inventata”

  Sau exista Dzeu, dar nu este chiar benevolent… uite o alta interpretare…

  Dumnezeu a raspuns: …

  Deci morala povestii este ca toti cei care au fost ucisi nu sunt decat niste ucigasi care nu au fost inca prinsi, si astfel au primit ceea ce au meritat? Hmmm…

  • 10/02/2010 7:18 am

   Nu, morala povestii este ca tot ceea ce ti se pare nedrept sau rau tie, s-ar putea sa aiba in spate ceva ce tu nu cunosti. Iar tu judeci doar dupa aparente.

   • Robotu' de servici permalink
    10/02/2010 8:55 am

    @Claudiu
    Asta ai dedus tu din poveste. Altcineva poate deduce un alt lucru, in functie de observatiile pe care le face; tie ti-a scapat cazul expus de mine, mie mi-a venit natural, pe cale de consecinta logica – aparenta nu are de-a face aici (ar fi contra-intuitiv de fapt, deci neaparent) din moment ce tu esti crestin, blogul e crestin si povestea este pentru sustinerea crestinismului, asa ca explicatia aparenta ar fi tocmai cea propusa de tine, care te asigur ca nu mi-a scapat, dar nu am considerat-o suficient de profunda – era prea vizibila).

    De aici problema de a folosi interpretari in argumentatie (cel mult le poti folosi la nivel anecdotic)…

    Iar morala povestii este exprimata de mult – mai profund – ca o consecinta a teoriei haosului (variabile ascunse observatorului, consecintele actiunilor, etc.).

   • Feynman permalink
    22/02/2010 1:10 pm

    Realizezi ca asta e un apel la ignoranta si e ilogic, nu?

 2. 11/02/2010 3:54 pm

  scrie in biblie povestea asta ? nu mi-o amintesc…

  • Mihaela Dumitriu permalink
   11/02/2010 11:32 pm

   O legenda spune ca Moise ….

   Probabil e una din legendele care nu au ajuns sa fie incorporate in Biblie, o fi ramas la fund cand s-a tras la sorti care carti sa intre in VT…..ramanand asadar la statutul de legenda (ceea ce din pacate nu se poate spune si despre restul invataturilor despre Moise).

Trackbacks

 1. Daca exista Dumnezeu, de ce este atata rau in lume? « Priveste In Sus …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: