Sări la conţinut

Biblia incurajeaza sclavia?

23/11/2009

De foarte multe ori persoanele care nu cred in existenta lui Dumnezeu cauta scuze pentru a-si indreptatii purtarea.. Pe drept le pot numi scuze pentru ca in cele mai multe cazuri argumentele aduse nu sunt sustinute de o pledoarie pragmatica si logica.

Astfel, una dintre cele mai comune acuzatii aduse lui Dumnezeu este faptul ca El a permis sclavia si a aprobat-o foarte deschis. Aceasta afirmatie este de la bun inceput gresita. De aceea, este bine de mentionat “din capul locului”, ca scalvia nu este acelasi lucru cu robia descrisa de Biblie. Desigur, unii ateii cunosc acest lucru si il ascund, insa nu putem generaliza pentru toti ateii.

Pentru a aduce cateva lamuriri trebuie sa ne gandim la urmatoarele lucruri:

1. Semnificatia notiunilor:

ROB, ROÁBĂ, robi, roabe s.m. și f. 1. (În evul mediu, în țările române) Om aflat în dependență totală față de stăpânul feudal, fără ca acesta să aibă dreptul de a-l omorî. ♦ Om care muncește din greu. ♦ Persoană luată în captivitate (și folosită la munci grele); captiv.

SCLAV, -Ă, sclavi, -e, s.m. și f. Persoană lipsită de orice drepturi, aflată în proprietatea deplină a unui stăpân de sclavi pentru care muncește; rob. ♦ Fig. Persoană care satisface orbește și servil voința altuia.

Luand in considerare in prima ipostaza numai definitiile furnizate de DEX se observa aici doua mari diferente:

 • Robul are cel putin dreptul la viata (momentan ne referim doar la acest aspect), pe cand sclavul nu avea nici macar un drept. Sclavul era proprietatea cuiva fara nici macar un drept.
 • Robul depinde total de stapanul sau, pe cand sclavul este stapanit total.

Din cele spuse pana acum, deja suntem pusi in dilema. De fapt un rob nu este acelasi lucru cu un sclav. Sunt doua notiuni diferite, si asta nu numai acum, ci asa au fost intotdeuna.

Si totusi, daca ar fi numai aceste lucruri, ateii poate ca ar putea gasi pe undeva o contradictie. Atunci, haideti sa privim putin la ceea ce spune Biblia despre regimul robiei.

2. Robii evreilor aveau beneficii.

Robia descrisa in Biblie nu este unul si acelasi lucru cu sclavia. Robii descrisi in Biblie traiau cu stapanul, erau intretinuti de acesta fiindu-i furnizate imbracamintea si mancarea pentru fiecare zi, in schimbul slujirii lui. Avea dreptul sa aiba o familie, membrii familie lui fiind automat robii aceluiasi stapan.

In plus, robii evrei erau tinuti robi pentru maxim 7 ani . Nu acelasi tratament il aveau robii neevrei. Ei erau prizonieri de razboi care erau tinuti robi pentru toata viata.

Exodul 21:2-3
2. Daca vei cumpara un rob evreu, sa slujeasca sase ani ca rob; dar in al saptelea, sa iasa slobod, fara sa plateasca nimic ca despagubire.
3. Daca a intrat singur, sa iasa singur; daca era insurat, sa iasa si nevasta-sa impreuna cu el.

Alte beneficii:

 • daruri materiale din partea stapanului: Deuteronom 15:13-15;
 • consideratie din partea stapanului: Deuteronom 15:18.

3. Robia descrisa de Biblie era uneori de preferat in locul libertatii.

Era mai avantajos sa fi rob decat sa fi om liber. In Deuteronom 15:12 Biblia spune ca era posibil ca un frate (aici cu intelesul de evreu) sa se vanda ca rob, la propriu, altui evreu.

In final, raspunsul la intrebarea din titlul acestui articol este categoric NU. Pentru ca sclavia nu este acelasi lucru cu robia din Biblie. Aceste doua notiuni nu prezinta aceleasi caracteristici, decat cel mult asemanatoare. Dumnezeu nu este de-acord cu maltratarea, stapanirea fortata peste oameni si cu atat mai putin cu dreptul de decizie asupra vietii cuiva.

Ateii nu au dreptate, Dumnezeu nu este de acord cu sclavia.

O ultima si utila precizare:

Acest articol se refera la acei robi ai poporului evreu care erau cumparati cu bani fie de la stapanul lor fie de la ei insisi. Robia instituita de Dumnezeu pentru evrei era foarte diferita de regimul robilor practicat de alte popoare. Astfel, de mentionat este faptul ca faraonul Egiptului, pe vremea cand evreii erau robii acestuia, le aplica evreilor tratamente foarte asemanatoare tratamentelor folosite in cazul sclavilor din perioadele mai recente.

In concluzie, robia ingaduita de Dumnezeu era diferita de robia pe care o practicau alte popoare ale vremurilor respective.

13 comentarii leave one →
 1. Robotu' de servici permalink
  24/11/2009 7:11 am

  2. Robii evreilor aveau BENEFICII.

  Asta spune tot.

  P.S. De fapt robii nu aveau drept de viata. Un stapan putea sa ii loveasca si sa ii omoare, cu conditia ca ei sa nu moara imediat ci in 2-3 zile (de pe urma ranilor). Halal drept de viata…

 2. 24/11/2009 8:09 am

  Traducerea NTR a Bibliei a acelui text este ca daca robul isi revine in doua trei zile stapanul sa nu fie pedepsit pentru ca este argintul lui. Ceea ce ar trebui sa intelegi este ca sclavia pentru prostitutie si altele de genul asta sau sclavia oamenilor de culoare neagra este si era foarte diferita de sclavia sau robia din Biblie.

  Inca ceva despre acest subiect aici: http://www.gotquestions.org/Romana/sclavie-Biblie.html

  • Robotu' de servici permalink
   24/11/2009 10:36 am

   @Claudiu
   Termenul de sclaie este bine determinat, dar are sens doar atunci cand este legal recunoscuta de contemporaneitatea respectiva. Sclavia sexuala este un termen metaforic.

   Sa stii si ca majoritatea sclavilor (de la imperiul roman panala sclavii negrii din America) erau bine tratati si avea beneficii (un sclav hranit si odihnit poate muncii mai bine si mai eficient decat unul malnutrit si obosit). Puteau sa se insoare si sa faca copii (tot sclavi care intrau in posesia stapanului parintilor). Dupa un timp puteau sa primeasca o casa personala (desi tot erau sclavi) sau puteau fi eliberati (desi de obicei ramaneau tot in „solda” fostului stapan). De multe ori uciderea nelegitima a sclavului (in autoapararea stapanului, la revolte, daca incerca sa fuga, astea erau ucideri legitime si erau un drept – si o obligatie – a stapanului de sclavi) ducea la o amenda financiara platita catre guvernatorul local (expeditiile oficiale de strangere de sclavi trebuiau finantate cumva – negustorii care importau direct sclavi nu aveau posibilitatea sa ii aduca in masa – in lipsa acestora economia suferind prin cresterea preturiler – deci echivalentul inflatiei de azi).

   Da, sa fii sclav era nasol, dar aveai „beneficii” asa cum gratios te-ai exprimat. Dar tot sclav erai! Erai rob (cf definitiei date de tine!). Degeaba „indulcesti” realitatea numindui „robi”. Este chiar culmea sa aduci slavi acestui mod de a exista pana nu ai trecut si tu personal prin asa ceva. Mie numai gandul la asa ceva imi repugna – si sper ca orice om normal simte asa (fie ca vorbim de sclavia/robia istorica, fie de cea din Biblie).

   Intrebare: de ce Isus (care a fost invatator prin predicile sale, asta nu se poate nega) nu a protestat deschis impotriva sclaviei/robiei in MOD DIRECT? Era reprezentatul tatalui sau / a sa stia ca oricum va fi omorat, stia ca sclavia/robia era rea? Sau cumva vreuna din aceste ipoteze nu este corecta?

 3. cristina permalink
  24/11/2009 2:09 pm

  Daca un om avea o datorie si nu putea s-o plateasca, de multe ori isi vindea serviciile pentru a si-o plati. Deci devenea „rob” pina cind datoria era platita prin munca lui. Din nou, 2 lucruri diferite de ceea ce s-a intimplat in cazul sclaviei prezente in alte tari.

 4. 24/11/2009 2:14 pm

  Claudiu: acum ai reușit să „scuzi” robia.

  Sper că ești mulțumit dacă îți aduc aminte că și prin secolul al XIX-lea existau (puțini, ce-i drept) negri în America, pe care stăpînul lor îi trata ceva mai bine; cam așa, în liniile în care descrii tu robia din biblie. Cu alte cuvinte, a fost (în accepția ta) de „preferat” pentru oamenii ăia să fie dezbrăcați de demnitatea și de drepturile lor umane și să fie înrobiți, nu?

  • 24/11/2009 2:50 pm

   Daca ai fi fost sincera ai fi observat ca nu scuz sclavia in nici un fel. Daca tie ti se pare ca sclavia rasiala sau alte tipuri de sclavie contemporane nu sunt foarte diferite de cea practicata in Biblie ar trebui sa iei Biblia si sa vezi ce spune despre robi (exclus prinsii de razboi). Si apostolul Pavel se declara ca fiind un rob al lui Dumnezeu. Si totusi Acest stapan al lui Pavel si-a dat viata a suferit si a fost batjocorit pentru robul Lui.

   Daca citesti in Deuteronom vei vedea ca in al 7-lea an de robie, stapanul trebuia sa ii redea libertatea impreuna cu toata familia care si-o formase in robie plus alte beneficii de la stapan. Totusi erau cazuri in care robii isi iubeau stapanii si nu doreau sa plece de la ei, in acest caz stapanul lua o „sula” ii gaurea urechea si il facea robul lui pentru toata viata, dar acest lucru era alegerea robului.

   Mi se pare ca este destul de diferit intre ceea ce se intampla in Biblie si ceea ce se intampla deunazi sau astazi, pentru ca sclavii de altadata nu mai aveau vreo speranta de a fi eliberati. Daca esti sincera poti vedea diferenta.

  • 24/11/2009 4:13 pm

   Alexandra, citeste inca o data articolul si vei observa altceva. Probabil ai citit doar acele subtitluri sau inceputul. Citeste cu atentie. Vei intelege diferentele dintre notiuni si fapul ca nu-L puteti acuza pe Dumnezeu de sclavie.

 5. hippiemuslim permalink
  27/11/2009 8:24 pm

  Ce dragut e sa fii ignorant.

  • 29/11/2009 10:47 am

   Este prea general termenul ca sa-l poti folosi de unul singur. Multumesc pentru comentariu.

 6. GrYm permalink
  16/05/2010 12:37 am

  Biblia are vreo 2000 de ani, termenul de rob e mult mai recent.
  Cred ca d-zeu tre’ sa treaca la treaba si sa mai rescrie biblia aia ca nu mai stiu crestinii ce sa comenteze.

 7. 04/11/2011 2:22 pm

  Auzi domle ! Deci sclavii din antichitate aveau beneficii domle! Care sunt beneficiile:
  Luca 12:47-48 Iar sluga aceea care a stiut voia stapanului si nu s-a pregatit, nici n-a facut dupa voia lui, va fi batuta mult. Si cea care n-a stiut, dar a facut lucruri vrednice de bataie, va fi batuta putin.
  Efeseni 6:5-6 Slugilor, ascultati de stapanii vostri cei dupa trup, cu frica si cu cutremur, intru curatia inmii voastre, ca si de Hristos.
  1 Timotei 6:1-2 – Cei ce se gasesc sub jugul robiei sa socoteasca pe stapanii lor vrednici de toata cinstea, ca sa nu fie hulite numele si invatatura lui D-zeu.
  1 Petru 2:18 Slugilor, supuneti-va stapanilor vostri, cu toata frica, nu numai celor buni si blanzi, ci si celor uraciosi.

  Deci a avea sclav NU E UN PACAT !!!! Nu scrie nicaieri ca ar fi un pacat, ba chiar este incurajata.
  Nu stiu crestinii cum sa-si mai apere pe Dumnezeul lor si cartea lor de fabule numita Biblie.

 8. radu permalink
  26/01/2013 6:52 pm

  ai reusit sa scuzi sclavia din biblie
  acum sa vad cum scuzi uciderea pruncilor si sacrificiile omenesti pentru dumnezeu

  • 26/01/2013 8:05 pm

   2 Cronici 28:3 „a ars tămâie în valea fiilor lui Hinom şi a trecut pe fiii săi prin foc, după urâciunile neamurilor pe care le izgonise Domnul dinaintea copiilor lui Israel.”

   2 Imparati 16:3 „Ci a umblat în calea împăraţilor lui Israel; şi chiar a trecut pe fiul său prin foc, după urâciunile neamurilor pe care le izgonise Domnul dinaintea copiilor lui Israel.”

   Ezechiel 23:37 „Ele s-au dedat la preacurvie, şi pe mâinile lor este sânge: au preacurvit cu idolii lor; şi copiii pe care Mi-i născuseră i-au trecut prin foc, în cinstea lor, ca să-i mănânce!”

   Nu ai citit toata Bilbia ci ai spus din auzite, sau daca ai citit-o, nu ai fost foarte atent. Copii nu au fost sacrificati pentru Dumnezeu ci pentru alti zei falsi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: