Sări la conţinut

Inginerii invata de la castori?

09/11/2009

Castorul este supranumit „inginerul regnului animal”. Si afirmatia este complet adevarata, caci animalul acesta realizeaza tot felul de constructii, care mai de care mai uimitoare.

Proiectul numarul unu este reprezentat de castor2baraje. Lucrand in comun, castorii rod copacii care cresc pe malurile raului. Acestia se pravalesc in rau. Apoi castorii aduc pietre si namol, intarind constructia cu ajutorul cracilor si tepuselor.

Rezulta un baraj, in spatele caruia apa se intinde si formeaza un lac. Uneori, barajele mai vechi construite de castori au pana la patru metri inaltime si sase sute de metri lungime.

Ce este foarte ciudat este ca inginerii si constructorii de baraje vin sa studieze barajele facute de castori. Chiar si studentii invata la universitate despre barajele castorilor.

De unde stie castorul sa construiasca baraje, baraje care nu sunt oricum facute, nu sunt o gramada de crengi, ci sunt foarte complexe si rezistente. Noi avem stiinta, ratiunea si gandirea, putem face calcule matematice si fizice si totusi castorul fara toate acestea ne da clasa.

Vedeti voi, castorul a fost creat sau programat de Dumnezeu sa faca un anumit lucru, si il face perfect, iar barajul nu este singurul lucru uimitor pe care il face. Noi trebuie sa invatam de la castori sa facem baraje la fel de bune pentru ca noi nu am fost creati sa construim baraje ci noi am fost creati pentru un scop mai inalt, dar pentru ca omul a pacatuit nu poate ajunge la scopul pentru care l-a creat Dumnezeu decat prin jertfa pe cruce a lui Iisus Hristos.

On topic:

 

 

One Comment leave one →
  1. Feynman permalink
    15/11/2009 1:01 pm

    Hmmm…. Eu iti recomand sa te interesezi de algoritmii genetici… si poate atunci o sa intelegi de unde stiu castorii sa construiasca baraje, pasarile cuib si albinele fagure.

    Uite, un link gasit aleator pentru exemplificare: http://pages.csam.montclair.edu/~bredlau/ants.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: