Sări la conţinut

Existenta lui Dumnezeu nu are nimic de-a face cu credinta

21/09/2009

De cele mai multe ori cei care cred ca Dumnezeu exista sunt bagati in categoria “crede si nu cerceta”. As vrea sa rectific putin aceasta neintelegere. Un crestin are datoria sa cerceteze dovezile si nu sa le lase deoparte fiind ignorant fata de ele.

Nu iti trebuie credinta pentru a stii ca exista Dumnezeu.

Existenta Creatiei este dovada ca exista un Creator

Cand te uiti la o cladire de unde stii ca exista si un constructor? Binenteles, cladirea este dovada ca exista un constructor. Nu iti trebuie credinta ca sa stii ca exista un constructor. Tot ce iti trebuie sunt doar ochi ca sa vezi si un creier care functioneaza. Daca te uiti la o pictura trebuie sa existe si un pictor desi nu este acolo sa il vezi sau sa il atingi. Nu iti trebuie credinta ca sa crezi intr-un pictor. Cum putem sti ca exista un Creator? Creatia dovedeste ca exista un Creator. Nu iti trebuie credinta sa crezi ca exista un Creator, tot ce ai nevoie sunt niste ochi cu care sa vezi si un creier care functioneaza.

Biblia spune in Romani 1:20 De la crearea lumii, însuşirile Lui invizibile – puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui – au fost percepute clar, fiind înţelese din ceea ce a fost creat, pentru ca ei să fie fără scuză, (NTR)

Atunci cand vrem ca acest Creator (Dumnezeu) sa faca ceva pentru noi avem nevoie de credinta.

Evrei 11:6  Şi fără credinţă este imposibil să-I fim plăcuţi, pentru că oricine se apropie de El trebuie să creadă că El există şi că îi răsplăteşte pe cei ce-L caută. (NTR)

Deci daca venim la El nu trebuie sa credem ca El nu exista.

Ateii s-au falit ca sunt intelepti si au innebunit, multi dintre ei sfarsind in acest fel. Orice om se intreaba de unde vine si unde merge, numai ca ateii nu stiu nici de unde vin nici unde se duc si nici macar nu stiu de ce exista. Este cumplit sa traiesti asa, poate te bucuri pentru un moment, dar cu cat te apropii mai mult de moarte iti dai seama ca nu este de ras.

24 comentarii leave one →
 1. Arraquwain permalink
  21/09/2009 10:18 pm

  Salut, am gasit adresa pe blogul lui TLP si sunt ateu.

  Sa explic citeva din obiectiile mele la rationamentele din articolul asta.
  Admitind de dragul rationamentului ca fraza ta e adevarata („Existenta Creatiei este dovada ca exista un Creator”), nu vad rationamentul logic care te face pe tine sa crezi ca acest creator ar fi zeul iudeo-crestin (insasi numele pe care i-l dai creatorului si citatele din Biblie ma fac sa cred ca te referi la acesta).

  Creatorul postulat de tine ar putea fi cu totul altul decit Yahweh.

  • stefuclaudiu permalink*
   22/09/2009 7:38 am

   Biblia vorbeste despre un Dumnezeu care a creat totul (asa cum si creatia arata). Oamenii nu vor sa admita ca Dumnezeu (Yahweh) este creatorul pentru ca acesta pedepsete pacatul, iar oamenilor nu le place acest lucru. De aceea si atatia zei in trecut si inca in zilele noastre: omul isi face dumnezei dupa poftele lui.

   • adi permalink
    22/09/2009 8:05 am

    sunt multi zei care (chipurile) au creat totul.

 2. Arraquwain permalink
  22/09/2009 8:58 am

  Nu intelegi punctul meu de vedere, se pare.
  Pentru cineva exterior religiei crestine, Biblia nu este decit o colectie de legende. Deci nu e un argument valabil. Ar fi ca si cum m-as apuca sa iti demonstrez tie ceva aducind argumente din Coran sau din Vede.

  Argumente exterioare Bibliei exista ?

  Dihotomia la care se pare ca aderi tu este falsa, adica inexistenta creatorului pe care incerci sa o demonstrezi ca nu e adevarata in opozitie cu existenta creatorului care trebuie sa fie obligatoriu Yahweh. Mai sunt si alte posibilitati pe care le ignori fara argumente logice. Le ignori impotriva logicii de fapt.

  Daca scopul tau este o discutie cu ateii, ma tem ca argumentele biblice nu isi au locul. Cu totii am citit-o si o cunoastem de multe ori mai bine decit cei mai multi crestini. Diferenta este ca noi nu dam 2 bani pe Biblie.

  • stefuclaudiu permalink*
   22/09/2009 9:19 am

   Josephus Flavius, un iudeu, care nu credea in Isus a scris despre Isus. Iar despre Isus sunt peste 300 de profetii in Vechiul testament pe care El le-a implinit. Este imposibil pentru un om sa le implineasca pe toate.

   Cum poti afla daca Obama este in Casa Alba? Uitandu-te in Casa Alba nu? Cum il poti cunoaste pe Dumnezeu? Uitandu-te in Biblie.

   • 22/09/2009 11:01 am

    Josephus Flavius, pe langa faptul ca a scris despre Iisus, a scris si despre James – fratele lui Iisus. O fi scris dupa ureche sau s-a documentat? Daca s-a documentat inseamna ca Biblia este gresita?

    Analogia Obama -> Casa Alba nu este compatibila deloc cu Dumnezeu -> Biblie. Nu inteleg de ce o aduci in discutie din moment ce Casa Alba nu este o colectie de povesti ci o cladire iar Obama va locui in Casa Alba timp de maxim 8 ani. Atat. Pe urma pleaca.

   • 22/09/2009 4:33 pm

    Salut Claudiu, speram si eu ca omul la un raspuns. Joseph Flavius pomeneste in a 20-a carte despre un anumit James, fratele lui Hristos.
    Evident, ori Joseph, ori Biblia greseste intentionat sau neintentionat. Cine greseste si la care din aceste surse / argumente vei renunta de acum inainte?

    Uite ca am uitat sa te contrazic cu privire la ideea centrala a blogului: numai din aria ta de cunoastere directa, eu si restul comentatorilor care incearca sa-ti readuca ratiunea, cativa prieteni ai fiecaruia dintre noi plus toti copiii de pana la 3-4 ani pe care ii poti vedea pe strada SUNT atei.

   • stefuclaudiu permalink*
    22/09/2009 4:41 pm

    Salut Iulian,
    Imi cer scuze, dar nu pot sa fiu toata ziua in fata calculatorului pentru a da raspunsuri, sper sa intelegi :). Ca raspuns la comentariul tau, nu gresteste nici Biblia nici Flavius. Uite ce spune Biblia in Galateni 1:19 :

    Dar n-am văzut pe niciun altul dintre apostoli decât pe Iacov, fratele Domnului.

 3. DEA permalink
  22/09/2009 11:17 am

  Conform propriului rationament:
  Existenta Creatorului e dovada existentei unui creator de creatori.
  Existenta unui creator de creatori e dovada existentei unui creator de creator de creatori.

  Si tot asa ad infinitum.

  Deci? In care dintre creatori vrei sa crezi:?

  • stefuclaudiu permalink*
   22/09/2009 11:47 am

   Asa cum Univerul exista, oare este imposibil ca Dumnezeu sa existe si sa nu-L fi creat nimeni?

   • 22/09/2009 11:58 am

    Dar invers? Asa cum poate fi credibil un dumnezeu ne-creat, poate fi un univers fara creator?

 4. stefuclaudiu permalink*
  22/09/2009 12:24 pm

  Am spus-o din perspectiva ateista.

 5. dumnezeueateu permalink
  22/09/2009 3:32 pm

  Pai universul exista pentru ca l-a creat dumnezeu, nu asta ziceati voi?
  Daca toate lucrurile sunt create de catre om sau de catre Creator, de ce e exista o regula speciala pentru creator?
  Nu exista! Trebuie sa fii consistent altfel dai in eroarea numita argumentare speciala.
  Daca poti demonstra existenta din cauzalitate fara sa faci special pleading iti dau un mar.

 6. dumnezeueateu permalink
  22/09/2009 3:33 pm

  Si ce spui tu nu e din perspectiva ateista vreodata. N-ai nici cel mai mic habar despre cum gandesc ateii.
  Asta e.

 7. 22/09/2009 5:21 pm

  @Iulian
  „Uite ca am uitat sa te contrazic cu privire la ideea centrala a blogului: numai din aria ta de cunoastere directa, eu si restul comentatorilor care incearca sa-ti readuca ratiunea, cativa prieteni ai fiecaruia dintre noi plus toti copiii de pana la 3-4 ani pe care ii poti vedea pe strada SUNT atei.”

  daca ai fi citit sub header-ul blogului ti-ai fi dat seama de ce ateii nu exista.

  • 22/09/2009 6:07 pm

   ATÉU, -ÉE, atei, -ee, s.m. și f. Adept al ateismului; persoană care neagă existența lui Dumnezeu și a oricărei divinități. – Din fr. athée, lat. atheus.
   Sursa: DEX ’98 | Trimisă de cata, 30 Apr 2002 | Greșeală de tipar

   ATÉU s., adj. necredincios, liber-cugetător, (pop.) păgân, (înv.) ateist.
   Sursa: Sinonime | Trimisă de siveco, 4 Aug 2004 | Greșeală de tipar

   Ateu ≠ credincios
   Sursa: Antonime | Trimisă de siveco, 3 Aug 2004 | Greșeală de tipar

   Banuiesc ca stii povestea cu ceainicul lui Rusell. Tu ce zici, exista un ceainic care se plimba pe o orbita undeva intre Pamant si Marte?

   Adica esti „Aceainist” sau Agnostic?

   Se poate spune ca esti agnostic intr-ale biologiei si geneticii sau le respingi?

   • 22/09/2009 6:50 pm

    persoană care neagă existența lui Dumnezeu și a oricărei divinități.

    TREBUIE sa fi omniscient ca sa faci asta.

    Sper ca ai fost lamurit in problema cu Iacov fratele Domnului.

 8. 22/09/2009 7:10 pm

  @Claudiu: nu trebuie sa fii omniscient ca sa negi ceva. De ce sustii asta? Tu negi evolutia, nefiind omniscient 🙂

  Cu fratele Domnului m-am lamurit, e foarte interesant si destul de discutabil dar in momentul asta nu sunt destul de pregatit pentru asta.

  • 22/09/2009 7:44 pm

   Iulian, legat de James, fratele Domnului, adica Iacov, biblia vorbeste despre Iisus ca avand mai multi frati si surori, printre care si Iacov care a fost chiar ucenic de-al Lui si chiar martir.

   • 22/09/2009 8:29 pm

    Am inteles, este vorba de interpretari diferite ale diferitelor biserici.

    Fiecare sustine dupa plac cum ca ar fi frate de sange, frate vitreg (prin adoptie), frate dupa mama, verisor sau ruda indepartata, frate spiritual sau ca expresia „fratele domnului” este o perifraza pentru „adept”.

    Eu ma retrag, o noapte placuta!

   • 23/09/2009 8:50 am

    @Iulian
    Fiecare sustine dupa plac cum ca ar fi frate de sange, frate vitreg (prin adoptie), frate dupa mama, verisor sau ruda indepartata, frate spiritual sau ca expresia “fratele domnului” este o perifraza pentru “adept”.

    Nu este vorba de relativism aici. Biblia vorbeste despre Iacov fratele lui Isus. De ce a trebuit ca apostolul Pavel cand a scris Epistola catre Galateni sa faca referire la Iacov ca fiind fratele lui Isus? Raspunsul este pentru ca mai este un Iacov care este fratele lui Ioan si care a fost ucenicul lui Isus.
    Oare este o coincidenta ca si Josephus Flavius sa vorbeasca despre Iacov fratele lui Isus? Nu! In Biblie gasesti ca este scris si despre „mama si fratii lui Isus”.

 9. adi permalink
  22/09/2009 7:59 pm

  Halloo, nu poti dovedi si cunoaste pe Dumnezeu care este nevazut si spirit doar cu ratiunea si logica umana care sunt limitate si destinate a percepe doar universul material in care exista. Sa/l poti cunoaste si percepe pe cel ce este nevazut si spirit trebuie sa folosesti o cale care poate patrunde dincolo de lumea aceasta limitata. Fara credinta este cu neputinta. Putem noi sa discutam despre Dumnezeu ani intregi folosind doar ratiunea si logica umana ca e ZERO. Credinta inseamna sa crezi incredibilul, sa vezi invizibilul si sa faci imposibilul. Dumnezeu este supranatural si poate fi perceput de cei ce sunt nascuti din Duh. El nu poate fi vazut, dar ii percepi efectele. Vantul bate incotro vrea si nu stii de unde vine sau incotro merge, dar ii vezi efectele. Tot asa este cu oricine este nascut din Duhul. Daca omul nu este nascut din Duh este mort spiritual si ce poate face un mort, poate el sa gaseasca raspunsuri? Niciodata. Dumnezeu nu este cunoscut decat de cei cu care intra in relatie cu care comunica nu prin caile noastre umane de comunicare ci prin Duh. Este dovedit, ii poti simti prezenta, Il auzi cand iti vorbeste, te poate vindeca, prezenta Lui te face sa deosebesti binele de rau. Insa atat timp cat nu vrei sa-L cunosti stai linistit, ca nu se grabeste sa ti se descopere fortat, se descopera doar celor ce il cauta din toata inima. Vrei sa fii ateu? esti foaarte liber sa alegi asta si sa traiesti o viata seaca cu intrebari toata viata. Insa cine este sincer recunoaste ca totul din jur vorbeste de un Creator, chiar propria noastra fiinta (; E suuper tare cand nu mai esti orb si incepi sa vezi, orbul nu se poate vindeca singur, asa cum nici un rob in lanturile pacatului nu se poate elibera singur, e nevoie de o interventie din afara. Iti doresti asta? Ai cele mai mari sanse sa beneficiezi de ea, Nu iti doresti? Esti liber sa iti continui drumul prin ceata fiind toata viata confuz… Iisus Cristos este singura cale de a ajunge la Dumnezeu si de a/L cunoaste pe Dumnezeu, nu trebuie decat sa Il intrebi asta.

 10. yobediah permalink
  24/09/2009 8:04 am

  cred caBiblia isi este singura dovada… Sistemul pe care Biblia il prezinta poate fi luat si adus pe piaţa ideilor emise de oameni si lasat sa stea singur in picioare si sa pledeze pentru sine. Observati ca sistemul Bibliei este diferit de oricare altul, caci este singurul sistem religios sau filozofic care ne spune de ce ii este ingaduit omului sa faca ceea ce de fapt trebuie sa faca – si anume, sa se ia pe sine insusi ca punct de plecare.

  De fapt, nu putem porni de altundeva decat de la noi insine – fiecare om vede prin propriii sai ochi – dar acest lucru implica o adevarata problema. Cu ce drept pornesc eu de aici? nici un alt sistem nu-mi explica acest drept al meu. dar Biblia imi raspunde la intrebarea de ce pot sa fac ceea ce trebuie sa fac – adica sa incep cu mine insumi. Biblia spune, inainte de toate, ca la inceput toate lucrurile au fost create de un Dumnezeu personal si infinit care exista dintotdeauna. Asadar, ceea ce exista este mai degraba intrinsec personal decat impersonal.

  ..apoi Biblia spune ca El a creat toate lucrurile in afara Lui. Termenul „in afara Lui” este, cred eu, cea mai buna modalitate de a vorbi despre creaţie cu omul secolului al XX-lea. Folosim sintagma aceasta nu intr-un sens spaţial, ci pentru a nega ca universul ar fi o extensie panteista a esenţei lui Dumnezeu.

  Dumnezeu exista – un Dumnezeu personal care exista dintotdeauna – si El a creat toate lucrurile in afara Lui. Din aceasta cauza, pentru ca universul are un inceput cu adevarat personal, dragostea si comunicarea (ce sunt o povara pentru omul secolului al XX-lea) nu sunt contrare existenţei asa cum este ea. Universul are un inceput personal, care se opune unui inceput impersonal, de aceea dorinţa omului de a avea dragoste si comunicare nu se opune existentului in sine. Si lumea este o lume reala, caci Dumnezeu a creat-o cu adevarat independenta de Fiinţa Sa. Ceea ce a creat El este real in mod obiectiv, asa ca exista cauza si efect cu adevarat istorice. Exista istorie veritabila si exista un „eu” veritabil. In acest cadru al unei istorii cu semnificaţie, Biblia spune ca Dumnezeu a facut omul intr-un mod special, dupa chipul Sau.

  Daca nu inţelegem ca relaţia fundamentala a omului e orientata in sus, trebuie sa incercam s-o cautam in jos. Orientand-o in jos, insa, omul care se raporteaza la animal este astazi foarte demodat. Astazi omul modern cauta sa se relaţioneze la masina. Dar Biblia spune ca eu trebuie sa ma raportez nu in jos, ci in sus, pentru ca am fost facut dupa chipul lui Dumnezeu. Omul nu e o masina. Daca respingem originea intrinsec personala a universului, ce alta perspectiva ne ramane in schimb? Trebuie spus raspicat ca nu ramane un alt raspuns final decat acela ca omul e un produs al impersonalului, la care se adauga timpul si hazardul. Nimeni n-a reusit vreodata sa explice personalitatea pornind de la aceasta baza, desi au incercat mulţi, asemenea lui Teilhard de Chardin. Asa ceva nu se poate face. Daca nu incepem cu personalitatea, simpla concluzie care se impune este ca suntem produsele naturale ale impersonalului, la care se adauga timpul si hazardul. Si nimeni nu a aratat in ce fel timpul si intamplarea pot produce o schimbare calitativa dinspre impersonal inspre personal. Daca teoria de mai sus ar fi adevarata, atunci am fi pierduţi fara speranţa. Dar cand Biblia spune ca omul e creat dupa chipul unui Dumnezeu personal, ea ne da un punct de plecare. Nici un sistem umanist nu permite omului vreo justificare pentru a porni de la sine. Raspunsul Bibliei este absolut unic. In acelasi timp, Biblia explica de ce poate omul sa faca ceea ce trebuie sa faca (sa porneasca de la sine), si ii da punctul de referinţa adecvat, care este Dumnezeul personal si infinit. Toate acestea sunt intr-un contrast total cu alte sisteme in care omul porneste de la sine, fara sa stie de ce are dreptul sa procedeze astfel, si nici in ce direcţie sa se indrepte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: